zandbelt grijpt lente licht aan voor actie

Bewoners in de omgeving van de Zandbelterbrug tussen Heeten en Schalkhaar hebben het Langste Lente Licht aangegrepen voor actie. Hun monumentale brug dreigt te sneuvelen omdat er vanuit de regio Deventer-Apeldoorn zand afgevoerd moet worden naar een afgraving bij Lettele. De kortste weg voor het vrachtverkeer is de Zandbelterbrug. Maar die kan dat gewicht niet aan. Er zijn nu plannen voor een betonnen bak over het kanaal.

“Geniet van dit gemeentelijk monument!!” Dat staat er op een lijst langs het kanaal. In die lijst staat de Zandbelterbrug ‘geschilderd’. Want een plaatje in het landschap, dat is het. Maar de gemeente Deventer lijkt zich geen zorgen te maken om een monument meer of minder. De vergunning het zand te verkarren van A naar B is al gegeven. Nu alleen nog de goedkoopste oplossing zoeken. De Grondbank, het bedrijf dat van het zand af moet, wil wel mee betalen aan vervanging van de brug, want die heeft natuurlijk ook belang bij een goedkope oplossing voor het tijdelijke probleem. Tijdelijk, want als het zand op is na zo’n jaar of vier á vijf, is die betonnen bak niet meer nodig.

In de discussie over behoud van de brug hebben ook Plaatselijk Belang Heeten en Plaatselijk Belang Nieuw Heeten van zich laten horen, net als de Raalter politieke partijen CDA en GB. Zij zijn tegen alternatieve routes voor de zandtransporten, omdat die over Heeten en Nieuw Heeten gaan.

Overigens is het niet zo dat het zand echt nodig is om van de Linderveldplan een natuurgebied te maken, het is zo dat die plas nog wel een beetje zand kan gebruiken zonder dat de natuur er te veel geweld aangedaan wordt. Verontdiepen noemen ze dat. Een prima locatie dus om overtollig zand dat de Grondbank elders kwijt moet, af te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.