vanavond eten we portugese vissoep

Woensdag wordt Visdag! Die formule hanteert Salland Centraal inmiddels al enkele maanden in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je een Portugese vissoep voor met inktvisringen en mosselen, maar die zijn natuurlijk ook prima samen met wat gamba’s te gebruiken in de Spaanse paella zoals op de foto hiernaast.

Mosselen zijn als zeevrucht een zeer bekend ingrediënt rijk aan mineralen, fosfor, ijzer en vitaminen. Vroeger werden ze vooral gegeten in de maanden met een r (september tot april), maar dat was nog in de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar te krijgen. De tot voor kort enige mosselveiling van Europa staat in het Belgische Yerseke. Belgische en Nederlandse mosselen zijn over de hele wereld geliefd. In Vlaanderen worden mosselen vaak met friet gegeten.

Dode mosselen bederven zeer snel en zijn erg gevaarlijk voor consumptie. Een dode mossel stinkt verschrikkelijk en kan ook vele gezonde exemplaren bederven. Met name de ‘slikmossel’ is gevreesd in de keuken. Deze ontstaat doordat het weekdier sterft terwijl het dier zich in een zandig of slikachtig strand bevond. De schelp vult zich dan met slik en kan eenmaal in de pan opengaan en de smaak van de andere mosselen bederven.

Slikmosselen en verzwakte mosselen zijn op het eerste gezicht echter zeer moeilijk te herkennen. Door met de vingers over de twee schelpdelen te wrijven en ze over elkaar te schuiven kan een slikmossel ontdekt worden. Een verse mossel laat dit immers maar één keer toe en knijpt dan samen, verzwakte mosselen blijven het ‘goed’ vinden. Sommige mensen zijn overigens overgevoelig voor de eiwitten van de mossel en bij hen kan dit leiden tot huidirritatie en misselijkheid.

Voor de Portugese vissoep met mosselen en inktvis smelten we eerst wat boter in een pan en smoren we de ui wat glazig. Daarna voegen we wat knoflook en tomatenpuree toe, gevolgd door de prei. Het geheel af en toe goed doorroeren en vijf minuten laten smoren. Hierna voegen we water en aardappelpuree-poeder toe en brengen we het geheel al roerende aan de kook.

Als laatste voegen we de bouillontabletten, vis en tomatenstukjes toe en laten we het geheel voor vijf minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens kun je naar eigen smaak en inzicht de soep nog op smaak brengen met wat tijm, basilicum, peper en eventueel wat zout. Tot slot een flinke scheut cognac erbij en de vissoep in borden of kommen opdienen. Iedere portie wordt geserveerd met een dot crème fraîche ernaast en één of twee sneetjes brood.

Ingrediënten

50 gram boter

1 fijngesneden ui

3 tenen knoflook, geperst

1 blikje tomatenpuree

Halve prei, in ringetjes

1 zakje aardappelpuree

3 tabletten kruidenbouillon

1½ liter water

2 tomaten in stukjes

150 gram gekookte mosselen

75 gram gepelde tomaten

200 gram kabeljauw in stukjes

50 gram inktvisringetjes

Peper en zout

Tijm

Basilicum

Cognac

Bekertje crème fraîche

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.