seizoen van de weidevogels weer geopend

Het seizoen voor de weidevogelbescherming is in Overijssel weer geopend. Landschap Overijssel organiseerde gister in restaurant De Veldhoek in Heino een weidevogelavond voor vrijwilligers en agrariërs die actief zijn in de weidevogelbescherming. Hier kwam naar voren dat de vogels in Overijssel meer aandacht moeten krijgen. En dat de provincie dus maar meer geld beschikbaar moet stellen om in die aandacht te kunnen voorzien.

De Tweede Kamer stelt in 2008 een kwart miljoen euro extra beschikbaar voor de weidevogels in Overijssel. Dat geld gaat besteed worden voor twee aparte gebiedsplannen in Noordwest Overijssel en wordt uitgegeven aan kwaliteitsverbetering van reservaten in Hasselt en Denekamp. De rest van de financiën komt het resterende deel van Overijssel, waaronder ook Salland, ten goede.

Met de stand van de weidevogels, met name van de grutto, is het ondanks de inzet van vele vrijwilligers in Overijssel zorgelijk gesteld. Om de weidevogels voor de toekomst te behouden richt Landschap Overijssel zich vooral op gebieden waar relatief veel weidevogels voorkomen. Vooral binnen deze gebieden is het namelijk mogelijk om met steun van de overheid maatregelen te treffen ter bevordering van de weidevogels.

Landelijk staat het aantal weidevogels sterk onder druk en heeft het te maken met een afname. Het ministerie van LNV heeft in 2006 een actieprogramma opgesteld en sindsdien wordt op verschillende niveaus hard gewerkt om de terugloop in aantallen tegen te gaan. Tijdens de bijeenkomst in Heino werd duidelijk dat een gebiedsgerichte aanpak de toekomst is. Verder wordt er in de toekomst gewerkt aan het testen van efficiëntere pakketten en beheersmaatregelen die vooral gericht zijn op het verhogen van de overlevingskansen van gruttokuikens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.