scholier stelt lastige vragen aan wethouders

Spaans, het is blijkbaar weer de taal in opkomst. Op middelbare scholen wordt steeds vaker de tweede wereldtaal aangeboden en wie de vacaturebanken erop naslaat ziet dat Spaans ook steeds vaker als een voordeel wordt gezien. Op het Carmel College Salland is een uitwisselingsproject gaande, waardoor er sinds enige tijd ook Spaanse en Franse leerlingen op de Raalter school gehuisvest zijn. Vrijdag discussieerden zij met de wethouders van Raalte.

Wethouder Blijdenstein en wethouder De Groot van de gemeente Raalte brachten gisterochtend een bezoek aan de leerlingen van het Carmel College (VMBO). Op het programma stond een debat tussen Nederlandse, Spaanse en Franse leerlingen, waarbij ook de wethouders inhoud zouden geven aan de discussie. In de voorbereiding van de leerlingen moesten zij vragen bedenken die ze aan de gemeenten zouden willen stellen. En dat gebeurde!

De vragen die beide wethouders voor de kiezen kregen waren lastig. Probeer zelf maar eens antwoord te geven op de vraag waarom scholieren niet gratis met de bus kunnen reizen, en waarom de routes naar scholen zo slecht verlicht zijn. “Gratis met de bus, dat gaat de gemeente niet regelen”, was het antwoord van Blijdenstein. “Het is goed dat jullie veel bewegen, dus willen we fietsen naar school stimuleren. En als dat onveilig is, horen we dat graag. Dat geldt ook voor verlichting van fietsroutes.”

Tijdens de discussie bleken er overigens grote verschillen tussen de drie landen te zijn. Zo willen met name de Franse scholieren meer bussen, terwijl de Nederlandse scholieren aangeven net zo graag te fietsen. In Spanje en Frankrijk wordt de fiets echter veel minder gebruikt. Daar gaan de meeste jongeren lopend of met de bus en auto naar school. Het aantal lesuren ligt in beide landen wel dicht bij elkaar.

De vraag van wethouder De Groot over uitgaan bracht ook grote verschillen aan het licht. In Spanje kunnen jongeren van 16 jaar in de meeste disco’s tot 4.30 uur uitgaan. In Nederland is de leeftijdsgrens wisselend per gelegenheid, en sluiten de disco’s rond een uur of vier. De zogenaamde discobussen vertrekken al rond 2.00 uur. In Frankrijk kun je pas vanaf 18 jaar in een disco terecht, de controle op leeftijd is daar ook een stuk strenger dan in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.