sallandse lente start met langste lente licht

De Sallandse lente gaat dit jaar op een speciale manier van start. Het Overijssels Kanaal wordt op een heel bijzondere manier in het licht gezet. Letterlijk. Want op de avond van 21 maart moet het kanaal van Deventer tot Lemelerveld omgetoverd worden in één langgerekt licht. Het Langste Lente Licht zorgt er voor dat je nooit meer op dezelfde manier naar het kanaal kijkt.

Het Langste Lente Licht is de opening van het jubileumjaar rond het kanaal tussen Deventer en Lemelerveld, dat 150 jaar geleden open ging. Dat gaat een jaar lang allerlei festiviteiten opleveren. Een jaar lang feest? “Niet per se feest. Wel aandacht voor het kanaal”, aldus Rob te Wierik, voorzitter van Sallandus, de stichting die als aanjager aan de basis staat van de festiviteiten.

Bruno en Dominique Doedens staan aan de basis van ’t Langste Lente Licht. Zij hebben ervaring met spektakel maken. Het gaat bij de projecten van SLEM, waar Bruno Doedens de artistiek leider van is, om de kracht van de verbeelding én om het onmogelijke waar te maken.

Bruno: “Het Langste Lente Licht is zo’n project waarin Salland op veel fronten zijn onderlinge verbondenheid kan laten zien of er aan kan werken. Het gaat namelijk alleen maar lukken als er veel mensen meedoen. Daarom is per brug een brughoofd gevonden. Die zorgt voor zoveel mogelijk mensen die om de twintig meter een lampion opsteekt. Dat moeten er langs het gehele kanaal duizend worden. En daar tussen moeten dan ook nog mensen met fakkels staan. Die lampionnen – het zijn speciale Taiwane – komen aan stokken of draden zodat ze zolang ze branden, samen met de vele fakkels een Langste Lente Licht van twintig kilometer vormen.”

De brughoofden zijn al een tijdje bezig zoveel mogelijk vrijwilligers per brug te krijgen. Ook de rest van Salland wordt opgeroepen op de betreffende avond naar het kanaal te komen. Je kunt je via onskanaal.nl aanmelden bij één van de brughoofden. Je mag ook gewoon met een eigen fakkel naar het kanaal komen. Doedens: “Waarom je dat zou doen? Omdat je dan meewerkt aan een uniek project. Nog nooit eerder vertoond. En daarna is er bij iedere brug misschien nog wel even een klein feestje te vieren. Dat laten we aan de brughoofden over.”

Maar er is meer. Het hele project moet ook vastgelegd worden. En daarom is het niet alleen een wedstrijd welke brug de meeste vrijwilligers op de been krijgt, er komt gelijk ook een wedstrijd achteraan wie de mooiste foto’s en de mooiste films maakt. Een professionele jury beoordeelt dat. De resultaten komen in elk geval in de expositie rond het kanaal terecht, die eind april start. Maar vermoedelijk komt er aan het eind van het jaar ook een boek uit waarin één en ander terecht komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.