rov hoeft geen twaalf koopzondagen

In ’t centrum van Raalte is vandaag de eerste koopzondag van het jaar. Volgens de vrijstellingsregel van de gemeente had dat al de derde keer kunnen zijn, maar de behoefte onder de winkeliers in Raalte blijkt kleiner dan het maximale aantal van twaalf zondagen in het jaar.

Landelijk speelt de discussie op over het aantal koopzondagen. Daar wil een politieke meerderheid het maximum van twaalf zeker niet uitbreiden, met uitzondering van de toeristische gebieden. De landelijke VVD is echter inmiddels een actie begonnen voor meer openstellingen. Argument: Landelijk gezien haalt een winkelier in een ‘koopzondagweek’ twintig procent van zijn wekelijkse omzet binnen op die zondag. Een zeer lucratieve dag dus. Ook voor het personeel, dat krijgt immers dubbel betaald vanwege de zondag. Politieke tegenstanders, waar onder naast de christelijke partijen ook de SP, zijn bang van de verstoring van gezinsrelaties. Als er vaak koopzondagen zijn, dan is er op een gegeven ogenblik geen moment in de week over waarop je allemaal tegelijk thuis bent, waarop je dus met z’n allen iets aan kunt pakken.

Juist dat gezamenlijke thuis zijn, dat gezamenlijke op pad kunnen, was voor Wagenmans Wonen in Lemelerveld een zeer belangrijk argument te pleiten vóór een koopzondag. “De enige dag in de week waarop een echtpaar er samen op uit kan voor de duurdere aankopen. Die doe je niet alleen. Daar moet je beiden voor naar de winkel”, aldus Bas Wagenmans ten tijde van de discussie over die Lemelerveldse koopzondag. Ook het winkelend publiek is dol op de koopzondagen. Je zult het vanmiddag in Raalte weer zien. Het zal druk worden. En niet zonder reden. Want bijna alle winkels zijn open. Een mooie gelegenheid een beetje rond te kijken, een drankje te nemen, maar vooral ook inkopen te doen. Niet alleen de winkels zijn vanmiddag open (van 13.00 tot 17.00 uur). Op de Grote Markt is een hobbybeurs en St. Caecilia treedt ook op.

De Raalter centrumwinkeliers houden dit jaar vermoedelijk ook op 28 september, 30 november en 21 december koopzondag. Meer dan genoeg vinden ze. Waarom die andere dagen dan zijn? Voor de bouwmarkten bijvoorbeeld. En meubelzaken. Die waren op Tweede Paasdag ook al open. En straks met Hemelvaart en Tweede Pinksterdag heb je goede kans dat ze ook weer gebruik maken van de zondagse vrijstellingsregel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.