roken en tentfeesten een lastige situatie

Het blijft blijkbaar een heikel punt, in alle lagen van de bevolking. Het rookverbod dat per ingang van 1 juli gaat gelden voor de horeca. Rokers en niet-rokers hebben allemaal zo hun eigen mening over deze maatregel. Een biertje hoort erbij, een sigaretje hoort erbij. In normale horeca weer wel, maar in sportkantines weer niet? De meningen over het rookverbod lopen sterk uiteen.

Begin maart werd duidelijk dat het rookverbod ook gaat gelden voor tentfeesten. Er mag dit jaar niet meer worden gerookt in de tenten, ook niet wanneer die voor de helft open zijn. Het personeel moet namelijk de mogelijkheid krijgen om in een rookvrije plek te werken, en dat is in een tent onmogelijk als daar wordt gerookt. Wie zich niet aan het rookverbod houdt kan een fikse bekeuring tegemoet zien. De uitbater althans, die is al gauw driehonderd euro lichter.

In de eerste week van april vergaderen de organisaties van de tentfeesten om te zien hoe om te gaan met het rookverbod dat per 1 juli ook tijdens tentfeesten geldt. De tentfeesten in Salland zullen het dus allemaal met een rookverbod moeten doen, zelfs als de tent aan vier zijden open is. Dit jaar krijgt alleen het Midzomerfeest in Mariënheem uitstel, want dat staat nog vóór 1 juli gepland. Alle andere feesten zijn pas later in de zomer.

De organisatoren van de tentfeesten zijn bang dat het eigenlijk geen doen is om te controleren op roken. En polleerlijk gezegd moeten we ze daar wel een beetje gelijk in geven. Hoe pak je iemand met een nog brandende sigaret? Eenmaal ter plaatse is het vuurtje al lang letterlijk gedoofd en de schuldige gevlogen. Rokers – zo bleek eerder uit reacties op onze site – hebben ook helemaal geen zin in een feestje waarop niet gerookt mag worden. En anti-rokers zien de problemen al opdoemen als ze straks in een tent toch een roker tegen komen.

Uit onze laatste nieuwspoll blijkt men het rookverbod tijdens de tentfeesten niet zo letterlijk te nemen. Hoewel 52 procent van de stemmers het terecht vindt dat het rookverbod ook tijdens de tentfeesten wordt doorgevoerd, zegt ook 48 procent er geen problemen mee te hebben. Wie problemen met de rook heeft, moet maar lekker buiten gaan staan, zo lijkt de gedachte. Als er bijna driehonderd mensen reageren op onze poll, en bijna de helft vindt dat het rookverbod niet terecht is… Dan zet dat toch te denken? Of zouden dat toevallig allemaal rokers zijn die ook in de zomer graag nog van hun sigaretje willen genieten, in de tent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.