raalte zwijgt over innen van dwangsommen

De gemeente Raalte is niet van plan naar buiten te brengen in welke gevallen een dwangsom geïnd is. Voor Salland Centraal is dat reden de Wet Openbaarheid Bestuur in stelling te brengen om wél inzicht te krijgen in die procedures. Reden is de voortdurende twijfel die er in de publieke opinie is of Raalte haar dreigen met dwangsommen ook daadwerkelijk omzet in het sturen van een bekeuring als daar uiteindelijk aanleiding toe is.

In antwoord op vragen van Salland Centraal legt de gemeente uit dat het opleggen van een dwangsom nog niet altijd hoeft te betekenen dat die ook geïnd wordt. Een dwangsom is immers een instrument dat ingezet wordt om iemand te bewegen alsnog aan gemeentelijke regels te voldoen. De illegaal geplaatste mestbassins van Loonbedrijf Jansen Wijhe zijn daar een voorbeeld van. Jansen haalde die te laat weg en dat kostte geld.

Raalte wil niet openbaar maken of het geld ook geïnd is: “Als de gemeente tot innen overgaat is dat een zaak tussen gemeente en de partij die de dwangsom moet betalen. Wij, de gemeente, vinden het niet gepast om over de transactie tussen de gemeente en betrokkenen naar buiten te treden”, aldus een woordvoerder. Feit is dat gemeente eerder wél gewoon vertelde dat er boetes opgelegd werden.

Salland Centraal hoeft overigens de namen van betrokkenen ook helemaal niet te weten, we willen alleen weten of de politieke stellingname, vaak gekozen na lange en pittige raadsdebatten, ook omgezet wordt in daden.

De Wet Openbaarheid Bestuur is een wet die regelt dat publieke organen als een gemeentebestuur verplicht is zaken openbaar te maken, mits daar individuen niet te zeer door geschaad worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.