piet zoon zou die ze aan kunnen

Commentaar – De 58-jarige Piet Zoon is ’t geworden. De nieuwe burgemeester van Raalte. Zo maar weer iemand uit het land van politieke bestuurders uit de hoge hoed getoverd. Een man waar we nog nooit eerder van gehoord hadden. Zou hij het wespennest dat Raalte heet bestuurlijk aankunnen? We denken van niet. Want heeft ie ballen, dan stuurt de raad hem weg. Houdt ie zich koest, blijven de ambtenaren de baas.

Heeft dan niemand ingezien dat het in Raalte tijd is voor een echt zwaargewicht? Of was die net niet op tijd bij de lege stoel toen de muziek van de stoelendans ophield? Die dans gaat al lang weer verder. De lege stoel staat nu in Hattem. Het aantal deelnemers is groter gegroeid. Burgemeester en wethouders van Dinkelland huppelen ook mee. Nog wel even op wachtgeld, maar ja, je wilt als bestuurder ook zekerheid.

Het leven in Raalte gaat overigens gewoon door. Want als burger merk je er eigenlijk niet zo veel van. Alleen voor een vergunning of iets van dien aard heb je de gemeente nodig. Dan valt het altijd tegen. Maar dat is niet alleen in Raalte zo. Je hoort dat altijd overal wel. In gemeentehuizen heeft men geen tijd voor goed afhandelen van zaken. Daar vergaderen ze over afschaffen van regels, maar maken er meer. Dat kost tijd. In bedenken, in uitvoeren en ook in handhaven.

Zou Zoon voorstander van flexwerken zijn? Dat is een werkwijze waarbij je iedere ochtend het eerste het beste bureau pakt dat vrij is. Voordeel is dat je minder bureaus nodig hebt omdat je niet hoeft in te richten op het totaal aantal personeelsleden, maar op het aantal personeelsleden dat maximaal aanwezig is. Door alle parttimers en buitendienst heb je dus minder ruimte nodig.

Raalte had daar het nieuwe gemeentehuis op berekend. In 2004 stond in de Raalte Koerier: “Als medio 2005 de klus geklaard is, hoeven we de eerste dertig tot veertig jaar niet weer.” Maar ja, wat iedereen – herstel bijna iedereen – toen ook al wel wist is dat flexwerken niet werkt. Want je wilt je eigen bureau, met een foto van je vrouw er op (blijkbaar). En achter een bureau gaan zitten met de vrouw van je collega er op, doar krie-j proat van.

Dus nu moet er al weer geïnvesteerd worden. Of zou Zoon die gekte tegenhouden? Wellicht. Want nieuwe bezems vegen toch het schoonst?

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.