parkeerplaatsen dwarsbomen centrumplan

Raaltenaar Hans de Kort stapt naar de rechter als de gemeente Raalte een bouwvergunning geeft voor het plan van Slagerij Tutert om een stukje oud-winkelcentrum rondom zijn slagerij om te toveren in nieuwbouw, zonder dat de projectontwikkelaar verplicht wordt parkeerplaatsen te realiseren.

Hans de Kort slaat daarmee de gemeente Raalte met haar eigen beleid om de oren. Want iedereen die een activiteit in het centrum begint, die moet daarvoor voldoende parkeerplaatsen aanleggen. Zou de gemeente daar nu van afwijken en die parkeerplaatsen voor haar rekening nemen, dan is dat volgens De Kort feitelijk een subsidie. En wel een subsidie van maar liefst een miljoen euro. Ongeoorloofd, en dus de moeite waard er een rechter naar te laten kijken. De Kort maakt zijn eventuele gang naar de rechter vooraf bekend om de gemeente ook vooraf de kans te geven de vergunning níet te verlenen. “Het moet maar eens afgelopen zijn met dat geld verkwisten in Raalte”, aldus De Kort.

De Kort aan het Raalter gemeentebestuur: “Los van het feit of je het überhaupt zou moeten willen met gemeenschapsgeld de kas te spekken van projectontwikkelaars, moet u er terdege rekening mee houden dat het niet compenseren van parkeerplaatsen bij verkeersaantrekkende projecten, ’t vernietigen van desbetreffende bouwvergunning tot gevolg kan hebben, en daar zit toch niemand op te wachten.”

Maar dat is nog niet alles: “Ten tweede moet u er rekening mee houden dat er aangifte wordt gedaan bij de Europese Commissie wegens het verstrekken van verkapte subsidie (betreft het niet compenseren van parkeerplaatsen en de lage grondverkoopprijs) aan private partijen. Kijk naar het gedoe hierover bij voetbalclub Vitesse. Ik kan u verzekeren dat ik zowel een beroepzaak tegen de bouwvergunning, alsook een eventuele aangifte bij de Europese Commissie in overweging zal nemen. Eéns moet er immers een einde komen aan de tomeloze geldverkwisting, waarin uw college van B&W de laatste jaren zo uitblonk. Geld dat alsdan ontbreekt voor zinvollere doelen.”

De verkwisting is in feite begonnen toen Raalte de fundering van Het Schip schonk aan een projectontwikkelaar in de vorm van een parkeerkelder. Die projectontwikkelaar kon daar toen goedkoop bovenop bouwen. Zo goedkoop dat bij doorverkoop nieuwe eigenaren een minimale huurprijs konden bedingen bij de oude eigenaar die zo hoog ligt, dat het helemaal niet interessant is de lege ruimtes te verhuren.

De kosten voor die verkapte subsidie aan de projectontwikkelaar betaalt de bezoeker van het Raalter winkelcentrum nog dagelijks vanwege het betaald parkeren dat om die reden is ingevoerd. Overigens was de verplichte aanleg van parkeerplaatsen voor Bouwbedrijf Meijer destijds reden de opdracht voor de verdere ontwikkeling van het winkelcentrum terug te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.