paasvuren jagen de boze geesten weg

Zo, boze geesten van de winter zijn definitief weg. Die geesten brachten op Eerste Paasdag nog flinke sneeuwbuien, maar toen de fik in de paasvuren ging, hebben ze zich teruggetrokken. Zoals de traditie wil, zijn ze weggejaagd zodat ze het zaaien, wassen en oogsten tijdens de komende seizoenen niet kunnen verprutsen. Pas na de Ponyweek, als alle feesten zijn geweest, mogen ze terugkomen. Want dan is de roggebouw lang en breed ‘edoane’.

Het was een drukte van jewelste rond de Sallandse paasvuren. Maar veel meer dan andere jaren werden de vuren vooral vanuit de auto bekeken. Buiten was het flink koud. En in het weiland kon je je eigenlijk beter maar niet wagen. Dus kozen de meeste mensen niet voor één paasvuur, maar trokken ze van vuur naar vuur. Er was altijd wel in de verte een volgende paasbaken te zien. Bij de vuren zelf viel de publieke belangstelling tegen. Want je moest al wel laarzen aan hebben om er bij in de buurt te komen.

Onze Man ‘kleisterde’ aan de Hooilandweg bij Mariënheem door de blubber om een beetje dicht bij het paasvuur te komen. Maar beter had hij aan de overzijde van de straat van een tentfeestje kunnen genieten. Daar was het minstens net zo warm.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.