opbouw nieuw adema orgel vordert gestaag

De opbouw van het nieuwe Adema-orgel in de grote basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte begint te vorderen. Laatst zijn de eerste houten pijpen gearriveerd en die krijgen op het moment achter in de kerk een grondige poetsbeurt. Ze worden volledig ontdaan van stof zodat ze weer een helder bruine kleur krijgen. Vrijwilligers van de parochie klaren deze klus.

Dat is nog wel een behoorlijke klus, want de pijpen hebben nogal verschillende afmetingen. Zo zijn er exemplaren van ongeveer een meter lang, terwijl er ook een aantal ‘forse jongens’ bij zijn die meer dan drie meter lang zijn en een doorsnede hebben van ruim veertig centimeter. Die zijn met twee man ook nauwelijks te tillen.

Als het poetsen straks is gebeurd, wordt alles naar de koorzolder gehesen en kan de montage beginnen. In de tussentijd wordt er hard gewerkt om ruim drie kilometer aan luchtleidingen op maat te maken. Die zijn nodig als verbinding tussen de speeltafel en het eigenlijke orgel en zorgen ervoor dat de kleppen geopend worden en er tonen kunnen klinken.

Binnen afzienbare tijd worden ook de ruim tweeduizend metalen pijpen aangeleverd. Daarbij zitten exemplaren van amper enkele decimeters tot wel vier meter lang. Als die gemonteerd zijn begint de constructie, waaraan de laatste weken gewerkt is, pas echt op een orgel te lijken. Die opbouwwerkzaamheden hebben wel een lichte vertraging opgelopen door een ernstig auto-ongeluk dat twee orgelstemmers onlangs is overkomen. Beide werknemers van orgelbouwer Kaat & Tijhuis zijn daarbij gewond geraakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.