ook verstandelijk gehandicapten horen erbij

Mensen met en zonder beperking hebben vaak dezelfde wensen, maar lang niet iedereen is zich daarvan bewust. In de gemeente Olst-Wijhe hebben mensen met een beperking nu van zich laten horen, want zij willen aandacht vestigen op hun positie in de gemeente. Woensdag overhandigden zij het manifest ‘Wat is er nodig om mee te doen’ aan wethouder Ans Otterloo-Ripperda.

“Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak dezelfde wensen als mensen zonder beperking”, zegt Greet van Reijsen namens de Cliëntenraad Chronisch Zieken en Gehandicapten in Olst-Wijhe. “Zij willen ook keuze hebben waar ze wonen en op welke manier ze hun vrije tijd besteden.” Die mensen met een verstandelijke beperking willen er namelijk bijhoren, meepraten en vooral niet betutteld worden.

Olst-Wijhe was met de overhandiging van het manifest de zesde gemeente op rij die werd aangedaan in een provinciale estafette. Eerder deze week werd het manifest al aangeboden in Enschede, Holten, Hardenberg, Ommen en Zwolle. Het manifest is een eisenpakket én checklist ineen. Op verschillende levensterreinen zoals inkomen, vervoer, wonen en vrije tijd geeft het manifest een beeld van de specifieke wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking.

Jacob Wessels overhandigde samen met zijn neefje Rutger Jacobs het manifest aan wethouder Otterloo-Ripperda bij het Kulturhus in Olst. “Mensen met een verstandelijke beperking willen zoveel mogelijk zelf doen en beslissen. Maar ze moeten ook op goede begeleiding kunnen rekenen. Ook willen ze graag genoeg geld om naar leuke clubs te gaan en fijn wonen, tussen aardige buren en niet bang hoeven zijn dat ze geplaagd worden”, aldus Wessels.

Wethouder Otterloo-Ripperda had een luisterend oor voor de mensen met een verstandelijke beperking en reageerde op het aanbieden van het manifest: “Alles kan beter. En we beginnen met naar mensen te luisteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.