ook tentfeesten moeten straks rookvrij zijn

Het rookverbod dat per 1 juli ingaat in de Nederlandse horeca, gaat ook gelden voor tenten. De tentfeesten in Salland zullen het dus allemaal met een rookverbod moeten doen, zelfs als de tent aan vier zijden open is. Dat valt te lezen in de brochure ’Naar een rookvrije horeca’ van Koninklijke Horeca Nederland.

Het rookverbod is eigenlijk bedacht om gezondheidsreden van vooral niet-rokers, maar het heeft zijn wettelijke basis gekregen in het recht op een rookvrije werkplek voor personeel. En aangezien ook in feesttenten personeel een biertje staat te tappen, zullen de Heinose Pompdagen, het Raalter Stöppelhaene, het Dahliacorso in Lemelerveld, de Heetense Ponyweek en al die andere feesten het zonder een rokend publiek moeten doen. Dit jaar krijgt alleen het Midzomerfeest in Mariënheem uitstel, want dat staat nog vóór 1 juli gepland. Alle andere feesten zijn pas later in de zomer.

Dat verbod omzeilen is overigens zo makkelijk nog niet. Ergens anders een biertje tappen om dat vervolgens even de tent binnen te brengen is namelijk ook verboden. Je zou hooguit een lopende band kunnen installeren, waarbij het personeel in een andere ruimte staat. De invoering van een loket lijkt volgens Horeca Nederland ook mogelijk, maar dan kun je dus niet met een uitgestrekte bar werken waar je twintig of veertig mensen tegelijk kunt helpen.

En je kunt je beter maar aan het verbod houden. Want het is de uitbater die de bekeuring krijgt. Hij is immers degene die zijn personeel geen rookvrije ruimte aanbiedt. Ook als dat personeel het niet uitmaakt dat er gerookt wordt is de werkgever de dupe: Een verbod is immers een verbod. En die boete is niet gering want deze bedraagt minimaal driehonderd euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.