ook eerste kievitseieren in raalte gevonden

Nadat begin maart in Eemnes (Utrecht) het eerste Nederlandse kievitsei is gevonden heeft de Raarhoek in Raalte inmiddels ook een primeur. Daar is deze week het eerste Raaltese kievietsei gevonden. Dit ei werd gevonden door een aantal leden van de weidevogelbescherming van het IVN Raalte.

Ondanks het nare weer en de hevige sneeuwval van afgelopen week zijn de kieviten in Raalte dan toch aan het leggen gegaan. Hoewel het land toch wel erg nat was kon je de trotse kievit vanaf de weg prachtig op het nest zien zitten. Met de vondst van deze eieren is het weidevogelseizoen 2008 voor de beschermers uit Raalte dan ook echt begonnen.

Ieder voorjaar strijkt namelijk een groot aantal weidevogels neer op het boerenland van de gemeente Raalte. Soorten als kievit, scholekster, grutto, wulp en tureluur moeten er nestelen, broeden en hun jongen groot brengen. Het voorjaar is echter ook de tijd dat er op het land allerlei handelingen plaatsvinden zoals het slepen, maaien, ploegen en inzaaien. Dit is ook de tijd dat het vee de weide ingaat.

Om te zorgen dat er zoveel mogelijk eieren uitkomen en kuikens kunnen uitvliegen zijn veel boeren en vrijwilligers bezig met een vorm van weidevogelbescherming. Nesten worden dan gezocht en gemarkeerd. Bij de landbewerking ziet de boer hierdoor het nest en kan hij dit ontzien. Bij loslopend vee wordt een ijzeren nestbeschermer over het nest geplaatst, zodat het vee het nest niet kan vertrappen.

R. Wijnberg is coördinator weidevogelbescherming bij IVN Raalte: “Bij onze weidevogelwerkgroep van het IVN Raalte zijn een kleine dertig beschermers actief met het beschermen van weidevogels. In samenwerking met de boeren worden legsels van onder andere kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp beschermd.

“Niet alleen het uitkomen van de nesten staat bij ons in een hoog vaandel, maar ook het vliegvlug worden van de jongen is een taak van onze vrijwilligers. Zo maken we gebruik van lange stokken met zakken om de jonge weidevogels uit de te bewerken percelen te jagen. Op dit moment zijn er in de gemeente Raalte nog vele witte gebieden waar de inzet van vrijwilligers noodzakelijk is.”

Lijkt het jou ook iets om met weidevogels bezig te zijn of wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op via weidevogelbescherming@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.