ooievaarsnest bouwen een hels karwei

Vorige winter jaar zagen Gerard Overesch en Gerard Broekgerrits op hun percelen twee grote zilverreigers vliegen. Toen de periode daarna ook steeds meer ooievaars zich lieten zien op de boerderij van Yvonne en Gerard Overesch, werd het idee geboren om een nest te bouwen. Dat idee kwam van Gerard Broekgerrits, die in Gerard Overesch een prima partner wist. Het ooievaarsnest zou er komen, en zo geschiedde.

Het duurde nog een hele tijd voordat het nest werkelijkheid zou worden. Maar nu zijn de werkzaamheden afgerond en kunnen de ooievaars zich er in nestelen. Nederlandse ooievaars brengen de winter door in Zuid-Afrika, maar komen in deze periode langzaam weer terug naar eigen gebied. Dan is het dus wel makkelijk dat er hier en daar wat nesten staan of ooievaarsstations aanwezig zijn.

Voordat het nest er in Raalte werkelijk zou staan moest er vorige zomer wel een hele weg bewandeld worden. De heren Overesch en Broekgerrits stelden dan ook eerst een aantal voorwaarden op waaraan hun project moest voldoen. Zo mocht het geheel niet al te veel geld kosten. Gelukkig had Herman Pronk thuis nog een mast liggen die tegen een vriendschappelijke prijs kon worden overgenomen. Sindsdien maakt dus ook Herman deel uit van het projectteam voor het ooievaarsnest.

De mast die Herman thuis had liggen bleek zeer geschikt om een korf voor het ooievaarsnest op te lassen. De korf werd vervaardigd met behulp van het betonbedrijf Van den Berg uit Raalte. Maar daarmee was het zwaarste werk nog lang niet afgerond. De hele maand juli van verleden seizoen stond bij de heren nog in het teken van het nest.

De werkzaamheden liepen uiteen van schilderen en metselen tot het plaatsen van staanders. Niet alleen de staander voor het ooievaarsnest, maar ook de staander voor een steenuilenkast. Uiteindelijk werd het harde werken ruimschoots beloond, want er staat nu wel een mooi ooievaarsnest bij de familie Overesch aan de Hondemotsweg 36 in Raalte. Dus wie daar twee ooievaars ziet zitten, weet dat al het werk niet voor niets is geweest.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.