met tante betz op zoek naar zorgbaan

Negen organisaties in Salland, allen actief in ’t zorgveld, zijn een project gestart om de basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor een baan in de zorg. Door de vergrijzing zal er in de toekomst steeds meer gekwalificeerd personeel nodig zijn. Daarmee stijgt ook de noodzaak om voldoende jonge mensen te interesseren om te gaan werken in de zorg.

Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met zorg, wordt de kans groter dat ze op een later moment, bij pakketkeuze en keuze voor vervolgonderwijs, de zorg ook in hun overweging meenemen. Om die hoofdreden hebben Zorgverzekeraar Salland, Zorggroep de Leiboom, de Zorggroep Raalte, de Zorggroep Solis, Woon- en Zorgcentrum Humanitas, Naviva Kraamzorg, Carinova, het Deventer Ziekenhuis en Woonzorgcentrum ’t Dijkhuis een programma ontwikkeld, speciaal voor kinderen in groep 8 van de basisschool.

Centraal in dit programma staat vooral ‘Tante BetZ’ (de Z staat voor zorg), die wil weten of werken in de zorg iets voor haar is. Tante BetZ is een typetje afkomstig van Theater aan de Lijn, een organisatie gespecialiseerd in producties op maat. De extraverte dame bezoekt, samen met de zorgverleners, scholen in onder andere Raalte, Olst, Wijhe, Heeten, Heino en Luttenberg.

Aan de leerlingen wordt op ludieke wijze informatie gegeven over zorg en een aantal specifieke beroepen. De conclusie is dat voor iedereen wel een baan in de zorg is (van verpleger tot technicus en van ICT’er tot plantenverzorger). Maar of dit tevens geldt voor Tante BetZ…