met pasen verstoppen we eieren voor elkaar

Morgen is het Pasen, het belangrijkste liturgische feest van het christendom. Tijdens Pasen vieren we de verrijzenis van Jezus Christus en dat doen we al jaren op een heel aparte manier. We beschilderen gekookte eieren en die verstoppen we dan in de tuin voor elkaar. Vervolgens mag je zoeken en ieder ei die je vindt mag je dan opeten. Na de paasdagen kunnen we daarom allemaal geen ei meer zien, maar kijken we terug op een mooi weekend.

Traditiegetrouw duurt Pasen twee dagen en wordt het gevierd op een zondag en maandag, die we ook wel paaszondag en paasmaandag noemen. Voor veel mensen betekent dit weekend de afsluiting van het vasten. Het vasten is volgens de kerkelijke traditie een periode van veertig dagen waarin men zich verenigt met het lijden van Jezus. Ook is de veertigdagentijd een periode van bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk.

De precieze oorsprong van Pasen heeft echter weinig met het christendom te maken en het lentefeest bestaat feitelijk al veel langer dan dat deze geloofsovertuiging bestaat. Er zijn er velen die stellen dat de paasdagen dus eigenlijk bedoeld zijn om te vieren dat het lente is. Dat zo’n lentefeest in veel religies en culturen ook vaak ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid is, heeft te maken met de natuur. Die ontwaakt in de periode na Pasen weer na een lange winterperiode.

Ook de paasvuren zijn een voorchristelijk gebruik. De bedoeling van de paasvuren is namelijk het verjagen van de demonen van de winter. Hier in het oosten van Nederland zijn er nog steeds vele locaties waar ieder jaar een paasvuur aangestoken wordt. Ook in het westen van Duitsland, het woongebied van de Saksen, is dit gebruik nog altijd een levendig onderdeel van Pasen. Voor een overzicht van de paasvuren in Salland verwijzen we overigens graag door naar onze digitale agenda.

Naast de paasvuren wordt Pasen in Nederland tevens al snel geassocieerd met de Paashaas en het bijbehorende zoeken naar eieren, ook twee voorchristelijke gebruiken. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de oorsprong en herkomst van de paasdagen, maar bovenal is het toch een feest van gezellig samenzijn met familie en bekenden. Laten we dat dan ook vooral doen, al dan niet met het paasvuur en de eieren er bij. Salland Centraal wenst iedereen fijne dagen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.