ingezonden brief over de kanaalbruggen

“Met een prachtige slinger van licht is vrijdag ’t 150-jarig bestaan van ’t Overijssels Kanaal gevierd. Duizenden vrijwilligers hadden hiervoor lampions en fakkels langs de waterweg geplaatst. Een prachtig spektakel, van Deventer tot Lemelerveld.

Dat in Raalte de Daggertsbrug en de Enkbrug waren verwijderd was ronduit betreurenswaardig en bepaald geen blijk van achting voor deze gebeurtenis. Was het vermijdbaar geweest? Natuurlijk was het dat wel, immers: Reeds in januari 2006 is de Raalter gemeenteraad gewezen op de desolate toestand van de bruggen. De media hebben daar indertijd uitvoerig bij stilgestaan. Tijdig herstel had dus goed gekund. Maar ja, waar geen wil is, is geen weg.

Gelukkig, citaat van Johan Cruijff, ‘heb elk voordeel, z’n nadeel’ en omgekeerd. Zo ook hier. Want als deze roestbonken nog op hun plaats hadden gelegen, hadden we ons helemáál dood moeten schamen. Ook op de renovatie ervan valt echter nog heel wat af te dingen. Waarom?, zal de lezer zich afvragen. Welnu, we hebben het over Raalte en hier is niets onmogelijk.

Vanaf de zomer hebben wij namelijk geen ophaalbruggen meer. De essentie ervan, de brugdekken, worden immers verwijderd en vervangen door enorme, vaste betonnen platen. Zo gaan onze burgemeester en zijn wethouders met onze monumenten om. Vergelijk het met een molen. Ons college moet in staat worden geacht om een monumentale molen zodanig te ‘restaureren’ dat het uiterlijk oogt als een molen, maar binnen is al het wezenlijke verwijderd en de wieken zijn allen vastgezet. Cultuurbewustzijn? Historiebesef? Nee, je kunt je bij ons college werkelijk van alles voorstellen, maar dát gaat de fantasie te boven.

Terug naar de bruggen. De kosten kunnen het niet geweest zijn. Niemand kan mij wijs maken dat het herstel naar de originele toestand wezenlijk duurder zou zijn geweest. Jammer, maar we zullen het ermee moeten doen. Straks liggen er twee bruggen als verpakkingen zonder inhoud. Twee dummy’s: de Enkdummy en de Daggertsdummy! Ik begrijp niet dat de gemeenteraad hiermee heeft ingestemd, maar het zal wel weer aan mij liggen.

Ik heb voor deze misplaatste zuinigheid maar één verklaring. De gemeente reserveert het bespaarde geld voor, bijvoorbeeld, nog een paar gouden vertrekregelingen of foute aanbestedingen.”

Hans de Kort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.