huidige beelden niet voor ouderwetse tv

Vroeg jij je ook al af hoe het kan dat tv-beelden de werkelijkheid vervormen? Onze Man in elk geval wel. En hij heeft er een mailtje aan gewaagd richting de ombudsman van de NOS.

De vraag: “Ik heb nog zo’n tv zoals je die vroeger allemaal had. Tot voor kort zag ik het beeld nog wel eens verspringen van zwarte balken boven en onder naar beeldvullend. Dat is niet meer zo. Ik zie nu dikke damesbillen met schaatsen, Balkenende met (ik kan er gewoon niet omheen) een dikke kop en Mart Smeets die past haast niet meer op mijn gewone televisie. Heb ik daarvoor een breedbeeld nodig? Maar ook: Mag het Journaal de werkelijkheid van beelden bewust vervormd bij mij de huiskamer in slingeren?”

Onze Man kreeg per omgaande antwoord. “Dank voor uw mail. U schetst een probleem dat jarenlang gold voor de minderheid van de kijkers, die al wel over een toestel beschikten met zogenoemd 16 bij 9 beeld. Publieke omroepen hebben destijds afgesproken dat zij ondanks het grote aantal bezitters van dergelijke nieuwe toestellen, ‘ouderwets’ zouden blijven uitzenden, tot het moment zich aandiende dat de bezitters van nieuwe tv-toestellen in de meerderheid zijn. Dat moment is vorig jaar september gekomen. Bij journalistieke afwegingen is het niet de meerderheid van de kijkers die bepaalt wat er gebeurt; bij technische kwesties als deze wel. Ik hoop op uw begrip.” Aldus Ton van Brussel, de NOS Ombudsman.

Nou blijft Onze Man met het volgende probleem zitten. Als hij een flatscreen koopt, is hij dan alleen van de zwarte balken verlost, of zijn de beelden ook weer natuurgetrouw? Wie het weet mag het zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.