heino lijkt hoogbouw niet te pikken

Op maar liefst vier locaties wordt in Heino op dit moment gewerkt aan een nieuw aanzien van het centrum. Hoe stuurt de gemeente daar in? We hebben het wethouder Gerard Elferink voorgelegd. Want gezien reacties op onze site maken bewoners zich bezorgd over het uiterlijk van het centrum. En dat er bezwaren komen, dat is al zeker.

Het oude autobedrijf Van Dijk (Dorpsstraat), de voormalige Bistro en Broeken Binkie (Canadastraat) staan op de nominatie om te worden gesloopt. Als vervanging komen er appartementen. De vierde locatie is zo ongeveer tegenover Van Dijk, daar is de oude boerderij van veetransport Kamhof al weg. Wethouder Elferink stelt dat de gemeente niet bij ieder project afzonderlijk bepaalt hoe de nieuwbouw er uit moet zien.

Elferink: “Maar we hebben wel een aantal instrumenten waarmee we kunnen sturen. Het bestemmingsplan bepaalt wat er mag en wat er niet mag. Dat geldt ook voor de welstandsnormen. In het eerste geval moet er een uitgebreide procedure gevolgd worden als je daar van af wilt wijken. In het tweede geval, dan bekijken deskundigen van het Oversticht of de plannen voldoen aan alle gestelde eisen.”

Locatie Van Dijk

Het is mogelijk van de regels af te wijken. “Zoals bij de plannen voor autogarage Van Dijk. We vinden dat de nieuwbouw daar wel iets hoger mag dan volgens de regels. Dat heeft te maken met de locatie.” Van Dijk is aan de rand van het centrum, een beetje het overgangsgebied naar het industrieterrein. Als er hoger gebouwd gaat worden, dan kan de gemeente bezwaarschriften verwachten, heeft de buurt al aangekondigd.

Locatie Bistro

Die bezwaren komen er zeker ook als de voorliggende plannen voor de voormalige Bistro aan de Canadastraat in Heino doorgaan. De overbuurman is makelaar Heeger: “Volgens de regels mag je daar tot 9,60 meter hoog bouwen. Maar er liggen nu plannen op tafel die tot 11,20 meter gaan. En dan willen ze ook nog buiten het bouwblok bouwen. Er moeten namelijk elf appartementen in, met allemaal een garage, dan heb je de ruimte wel nodig.”

“Zes of zeven buren, waaronder ik zelf, hebben al laten weten daar niet mee akkoord te gaan. Als de plannen dus ongewijzigd naar de bouwaanvraag gaan, dan tekenen we bezwaar aan. Zo’n hoog pand in een smalle straat als hier, dat past niet. Dat neemt te veel licht weg. We wonen hier in Heino, niet in New York.”

Locatie Broeken Binkie

Heeger is tegen de bouw van een te hoog gebouw. Bij hem zelf in de etalage hangen de plannen voor Broeken Binkie en omgeving. Die pakken veel bescheidener uit. De nieuwe appartementen komen van de hoek Paalweg tot aan het pand van Heeger. Het wordt een laag pand met een niet al te strakke gevel. “Een beetje speels opgetrokken met een doorgang voor auto’s.” De plannen passen in de richtlijnen van de gemeente.

Locatie Kamphof

Blijft over de locatie Kamphof. Ook hier komen appartementen. Vier ervan zijn zelfs al verkocht. Half april begint de bouw. Op de site van makelaar Heeger kun je mooi zien wat er gebouwd gaat worden. Een min of meer authentiek herenhuis, bestaand uit vijf appartementen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.