gemeente benoemt leden van wmo raad

De Wmo-raad in de gemeente Raalte is nu echt een feit. Het college heeft besloten om de voorgedragen leden ook werkelijk te benoemen. Die raad bestaat uit veertien vrijwilligers, opgesplitst in zeven clusters. Zij worden aangestuurd door Folkert Hilarides, die de rol van professioneel secretaris vervult. Oud wethouder Cor Pierik is benoemd tot onafhankelijk voorzitter van deze raad.

Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Daarin staat vermeld dat alles op het gebied van maatschappelijke ondersteuning niet meer wordt bepaald in de Tweede Kamer, maar op het gemeentehuis. Iedere gemeente moet zo haar eigen beleid bepalen, dus dan is het belangrijk om te weten wat er leeft. Deelname aan de samenleving, ook voor de kwetsbare burgers, moet de basis van het beleid zijn.

Om medezeggenschap van burgers ook tot uiting te laten komen in beleid, is er nu dus een Wmo-raad in de gemeente Raalte. Het is bij wet verplicht dat gemeenten haar burgers en instellingen betrekken bij het opstellen van beleid en bij de uitvoering daarvan. “Daar kun je allerlei mogelijkheden voor verzinnen om dat uit te werken, maar in Raalte is er gekozen voor een Wmo-raad”, zo zegt verantwoordelijk wethouder Roger de Groot. “In feite is dat dus een soort spreekbuis van de bevolking.”

Met de instelling van een Wmo-raad wordt dus invulling gegeven aan de verplichting tot burgerparticipatie van de Wmo. De leden van de Wmo-raad zijn vertegenwoordigers van de verschillende doelgroepen, die allen betrokken zijn bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo-raad heeft een adviserende functie. De zittingsduur van telkens de helft van de leden is gelijk aan de zittingsduur van de gemeenteraad. Herbenoeming is mogelijk voor maximaal 4 jaar.

Overigens functioneert er in Raalte naast de nieuwe Wmo-raad ook nog een platform Welzijn, Wonen en Zorg. In dit platform zijn instellingen op het terrein van welzijn, wonen en zorg actief. De deelnemende instellingen worden in dit overleg geraadpleegd over (beleids)ontwikkelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.