geen cholesteroltest in sallandse apotheek

De Sallandse apothekers zijn in het geheel niet rouwig dat de landelijke apothekerskoepel heeft besloten een geplande grote cholesterolcampagne te staken. Vanuit Wijhe en Raalte zeggen de apothekers dat ze toch al niet van plan waren mee te doen.

Niet meedoen is trouwens heel wat anders dan volledig tegen cholesterolmetingen te zijn, blijkt uit de reacties. Trouw schreef van de week dat de apothekers geen heil zien in de test. Joop van der Wal, apotheker in Wijhe: “Apothekers zien weldegelijk het nut van cholesterolmeting. Maar op dit moment gaan we niet aan de slag met een cholesteroltest in de apotheek, omdat er van de kant van de Wijhese huisartsen al wat vraagtekens bij de actie waren gezet.”

Christian van der Veen zegt namens Apotheek Het Raan, Raalter Apotheek en Apotheek Salland het volgende: “Wij vinden dat het meten van cholesterolwaarden in de apotheek voor een grotere groep mensen niet geschikt is.”

Van der Wal: “Het nut van een cholesterolmeting hangt sterk af van wanneer je meet en van wat je meet. Vals positieve en vals negatieve uitslagen zorgen vaak voor extra onrust bij patiënten die volkomen misplaatst is. Wanneer een test onder toezicht of in elk geval met medeweten van huisartsen wordt uitgevoerd, kan er meteen antwoord worden gegeven op de vragen die opborrelen bij de persoon bij wie is gemeten. Een apotheker kan de meeste van die vragen ook wel beantwoorden maar is niet degene die diagnoses stelt of behandelingen instelt. Wanneer er dus geen volledige instemming is van de huisartsenorganisatie is het niet meer dan logisch dat een actie wordt afgeblazen.”

Van der Wal maakt van de gelegenheid meteen gebruik service te verlenen: “Als mensen vragen hebben over cholesterol kunnen ze die altijd in de apotheek stellen. Dat kan in de apotheek, via de post en ook via de website van de apotheek.

De Sallandse apothekers sluiten zich dus aan bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Die was tevens tegen de campagne, omdat zo’n test volgens het landelijke genootschap enkel zinnig is als onderdeel van een breder onderzoek naar het risico op hart- en vaatziekten. “Dergelijke tests horen thuis bij de huisarts, niet bij apothekers”, zeggen de artsen in Trouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.