Home / archiefcentraal / duizenden fakkels voor langste lente licht

duizenden fakkels voor langste lente licht

Je kijkt na het Langste Lente Licht nooit meer naar ‘t kanaal zoals je dat nu doet. Dat is de overtuiging van de stichting Sallandus die verantwoordelijk is voor het Langste Lente Licht. Vrijdag 21 maart (als de lente begint) is het zover. Ruim tweeduizend vrijwilligers steken allen om 20.00 uur een lampion aan langs het Overijssels Kanaal, tussen Deventer en Lemelerveld.

Een paar duizend fakkels branden dan een half uur. Over dik twintig kilometer ontstaat dan het Langste Lente Licht. De officiële start van een jaar lang festiviteiten rond het kanaal, dat 150 jaar geleden geopend werd voor de scheepvaart. Maar hoe krijg je tweeduizend vrijwilligers op een avond langs het kanaal bijeen? Lukt dat dan wel? Het bestuur van Sallandus (Rob te Wierik, Dominique Doedens en Harrie Kiekebosch) kent geen twijfel. “Kwestie van vele handen maken licht werk”, aldus Te Wierik.

“We hebben voor alle twintig bruggen een brughoofd gevonden. Soms was dat zoeken, maar er zitten ook bruggen bij waar de brughoofden óns benaderden. Per brug zijn die op zoek gegaan naar vrijwilligers. Minimaal tachtig per brug. Maar als de volgende brug ver weg ligt, ook tot dik over de honderd. Op sommige plekken brandt er straks wel een fakkel om de vijf of tien meter. Want heel veel mensen willen graag meedoen met dit unieke project.”

Dominique Doedens: “Je kunt de vraag stellen of het moeilijk is zoveel vrijwilligers te werven. Je kunt er ook gewoon mee aan de slag gaan. Dan komt er vanzelf wat los. Zo kwam vanuit Heeten het spontane idee om koffie te schenken voor al die vrijwilligers. Alle ondenemersverenigingen langs het kanaal doen er nu aan mee. Sallandus wil ook laten zien dat er veel meer kan dan je altijd denkt. En we hopen dat Salland straks ook gaat denken dat ‘als dit kan, dan kan er meer’. Want dát willen we vooral bereiken. Met de festiviteiten rond het kanaal, maar ook met andere activiteiten die Sallandus nog gaat ontwikkelen. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Maar dan moet je er samen wel iets van willen maken.”

Terug naar het Langste Lente Licht. Harrie Kiekebosch: “Het zal natuurlijk niet bij die tweeduizend vrijwilligers blijven. Dat is alleen de basis nog maar. We verwachten veel publiek. Laat die ook allemaal maar een fakkel meenemen. Zodat het Lente Licht nog intensiever wordt. Satelieten zouden het Licht eigenlijk moeten kunnen zien. We zijn nog op zoek naar mogelijkheden beelden vanuit de lucht te kunnen krijgen. Dus hoe meer lentelicht, hoe beter het is. Je moet het niet zien als een voorstelling waar je naar komt kijken, dit is een evenement waar je aan mee kunt doen.”

Bruno Doedens (de broer van) gaf het Langste Lente Licht vorm. Hij is landschapsarchitrect. “Kunstvormen kunnen het landschap beïnvloeden, vervormen en van betekenis voorzien. Daarbij is ze tevens aanjager van sociale en culturele processen. En daar het is Sallandus vooral om te doen. Dit keer dus met het Langse Lente Licht. Want straks kijk je nooit meer hetzelfde naar ‘t oude kanaal.”

Vrijdagavond vanaf 19.30 uur in de avondschemer gaan de vele fakkels aan. Om 20.00 uur precies worden de grote lampions aangestoken. De fakkels blijven een uur branden. De lampions branden tien minuten. Publiek dat zelf fakkels meeneemt wordt gevraagd zich aan die tijden te houden. Twee kijkerstips van de organisatie: Tussen de dorpen in is het het donkerst. Daar zie je het effect wellicht het beste. Kom op de fiets. En ohja, vergeet niet om mooie foto’s te maken voor de fotowedstrijd. Stuur ze op naar op naar info@sallandus.nl.

Lees ook

Luttenberg maakt zich op voor Dorpskwis

LUTTENBERG – In Luttenberg vindt op zaterdag 30 oktober een Dorpskwis plaats. Honderden dorpsgenoten, verenigd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.