wat kan ons zon wadi nu helemaal schelen

Commentaar – De eerste straat in in de wijk Hoffelijk Raalte is al weer opgebroken. Hoe irritant. En het was nergens voor nodig. Als er maar rekening gehouden was met de functie van de weg en zijn ondergrond.

Want die ondergrond, moet waterdoorlatend zijn. Het water van de huizen moet naar de wadi aan de andere kant van de straat. Waarom daar bij de aanleg geen rekening mee is gehouden? Omdat niemand weet wat die wadi’s zijn en wat ze doen? Een wadi is een meestal droge rivierdal, leert de site Wikipedia (de internetencyclopedie) ons. Dan weet je waar het woord vandaan komt. Je hebt ook een kunstmatige wadi. Wikipedia legt al goed uit wat die doet. Wij doen het in eigen woorden.

In den beginne had je hier en daar een huis en veel, heel veel onverharde grond waar regenwater in weg kon zakken. Toen kwamen er meer huizen, schuurtjes en verharde straten. Die kregen riool. Het was makkelijk regenwater via dat riool uit al dat verharde oppervlak weg te krijgen. We namen vervolgens uitbouwtjes, serres, verharde tuinen, een brede oprit, meer straat en trottoir. Op een gegeven moment moest er zoveel water via dat riool weg, dat we of een groter riool nodig hadden, of op een andere manier van het regenwater af moesten.

De wadi, dat was de oplossing. Twee vliegen in een klap. Want het riool hoeft niet groter. En je voorkomt dat relatief schoon regenwater niet vermengd wordt met vies rioolwater. Dat is wel handig bij de waterzuivering. Staan ze daar geen smerig geworden regenwater te zuiveren. Want dat regenwater zakt weg in een wadi, in zo’n meestal droge rivierbedding. Als de weg naar de wadi toe tenminste makkelijk water doorlaat, net als de bodem van de wadi zelf. Appeltje eitje.

Maar het zal de meesten van ons een zorg zijn dat we regenwater van rioolwater willen scheiden. Dat blijkt wel uit het meewerken aan de wadi. Het is namelijk de bedoeling dat je een bezinkpunt op je kavel aanlegt. Daarin zakt het regenwater van je kavel weg. Via die put gaat het water via een ondergrondse stroom naar de wadi. Maar wat doen we? We leggen een afvoersysteem aan als vanouds. Dat gaat dan via de regenpijp niet de grond en het riool in, maar dat laten we via een gootje langs de oprit de stoep oplopen. Zo de verharding op en via een putdekseltje het riool in…

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.