vrachtwagenchauffeur leert risicos inzien

Bij een ongeval in Wythmen werd een personenauto geplet door twee vrachtwagens. Reacties op de site gingen richting bumper kleven. Vandaag en gisteren meer aandacht daarvoor. Vandaag een gesprekje met Blok Huls, rijschoolhouder voor vrachtwagens, gisteren een interview met Ben Hazelhekke, rijschoolhouder uit Heeten.

“Laten we nog maar even snel voor die vrachtwagen schieten”, lijkt tegenwoordig zo ongeveer de overheersende gedachte bij auto rijdend Nederland te zijn.” Blok Huls reageert daarmee op het verwijt aan vrachtwagenchauffeurs dat ze veel bumper kleven.

“Het wordt ze ook niet bepaald makkelijk gemaakt. De chauffeurs niet. De leerlingen in onze lesauto’s ook niet. Alsof ze zelf nooit in zo’n auto met een L erop gezeten hebben. Soms denk ik wel dat die L als een rode lap op een stier werkt. Dat werkt dubbelop als een chauffeur tijdens de les de fout in gaat. Soms laat je dat bewust gebeuren. Onze instructeurs weten dat dat een goede leerschool is. Maar je merkt dan dat er van een beetje onderling begrip geen sprake meer is.”

Het is overigens niet zo dat Blok Huls de lessers maar voor de leeuwen gooit. “De instructeurs bouwen hun lessen heel bewust op. Onderdeel daarvan is weldegelijk ’t gevaar inzien van bumper kleven, vooral als je dat relateert aan de enorm zware vracht die de chauffeurs op den duur in de praktijk achter zich aan zullen hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.