vanavond eten we knapperige pangafilets

Vandaag wordt carnaval 2008 afgesloten met het traditionele haringhappen. Dat komt goed uit, want op woensdag is het bij Salland Centraal inmiddels al traditie om dan een visdag te vieren. Vistraiteur Roescher uit Raalte schotelt ons al weken lang de lekkerste visgerechten voor, dus ook deze week. Vanavond eten we echter geen haring, zoals de prinsen vanmiddag doen, maar knapperige Pangafilets op Japanse wijze.

Een Pangafilet is een Pangasius Hypopthalmus, afkomstig uit Zuid Afrika. Hier is de Pangafilet beter bekend als ‘Dikbekkie’. Tegenwoordig is de Zuid Afrikaanse Panga nauwelijks meer verkrijgbaar, en wordt er sinds twee jaar altijd de Vietnamese versie voorgeschoteld. Panga is dus een zoetwatervis en wordt gevangen in Vietnam waar hij wordt gekweekt in de Mekong rivier. In Nederland wordt deze vis als diepgevroren filets verhandeld en is het hele jaar door verkrijgbaar.

De Pangasiusfilet is in drie kleuren te verkrijgen. De gele variant heeft een lage kwaliteit, de roze variant een middelmatige kwaliteit en de witte filet heeft de beste kwaliteit. In Amerika werd deze vis eerst ook als Catfish (meerval) verkocht, dat mag nu niet meer omdat het een andere vis is. De smaak van Panga is veel vlakker dan ‘onze’ tongfilet. De filets zijn geschikt om te bakken en pocheren. Bovendien is de panga veel voordeliger dan de dure Noordzeetong. Bij bereiding zijn alle recepten van schol en tong te gebruiken.

Om de Pangafilets op Japanse wijze te bereiden snijden we de filets alleen in stukken. Maak een mengsel van water en bloem, totdat het een stevig beslag is zoals bijvoorbeeld bij pannenkoekenbeslag. Meng hier de viskruiden door met het zakje bakpoeder.

Verwarm een bodem zonnebloemolie in een koekenpan. Haal ze een voor een de stukken vis door het beslag, wikkel ze door het paneermeel en leg ze direct in heet olie, ga net zo lang door tot de vis stukken op zijn. Als je ze uit de koekenpan haalt, direct op keukenpapier zetten en niet te lang laten staan voor je ze serveert. Anders zijn ze niet meer knapperig.

Ingrediënten

4 Pangafilets

Meel

Water

1 Zakje bakpoeder

½ Eetlepel visbouillonpoeder

Paneermeel

Mierikswortel of wasabi

Sesamolie

1 Eetlepel sesamzaadjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.