vanavond eten we garnalenbisque met rouille

Woensdag Gehaktdag wordt woensdag Visdag! We hanteren die formule nu al enige tijd samen met Vistraiteur Roescher. Iedere woensdag bieden we een nieuw visgerecht ter bereiding aan, met iedere keer nieuwe en verse ingrediënten. Dit keer maken we een bisque van garnalen met rouille, samen met wat roergebakken steurgarnalen met knoflook. Maar andere mogelijkheden zijn natuurlijk ook te bedenken.

Steurgarnalen zijn eigenlijk bewoners van poeltjes bij zeedijken en golfbrekers om op zoek te gaan naar kleine wormen en stuk zeewier. Hij kan zich echter ook met een paar ferme slagen van zijn achterlijf bliksemsnel uit de voeten maken, mocht dat nodig zijn. En dat is dan ook regelmatig nodig, want de steurgarnaal staat bij erg veel vissen, inktvissen en anemonen hoog op het menu. Door zijn grotendeels transparante lichaam en het vermogen om zijn vlekken en strepen aan te passen aan de ondergrond is hij voor rovers echter erg moeilijk te ontdekken.

Zelf kunnen zij met hun ogen op beweegbare steeltjes en hun lange voelsprieten overal om zich heen prooi traceren. Dat voedsel wordt vervolgens door hun met scharen uitgeruste voorste twee pootparen opgepikt en naar hun bek gebracht. Om te groeien moet de steurgarnaal regelmatig vervellen. In deze tijd is hij buitengewoon kwetsbaar. De mannetjes gebruiken de periode dat de vrouwtjes vervellen om met hen te paren. De wijfjes legen zo’n 2500 eitjes die ze met zich meedragen tussen hun achterste zwempoten. Jonge garnalen vervellen om de veertien dagen. Dat is nodig om het groeitempo bij te houden.

De steurgarnaal heeft blijkbaar weinig last van water met een laag zoutgehalte. Dit is af te leiden uit de plaats waar de bij dit artikel afgebeelde garnalen zijn gefotografeerd, namelijk het Barnegat. Hoewel het vlak naast het Noordzeekanaal is gelegen heeft het er geen verbinding mee. Naast steurgarnalen en een enkele bot komen hier de normale zoetwatervissen als baars, snoek, voorn, en karper voor. Of zij zich hier ook voortplanten is mij niet bekend. In de veenwand van deze plas scharrelen de steurgarnalen rond op zoek naar voedsel.

Voor de bisque van garnalen met rouille beginnen we met het snijden van de ui, prei en bleekselderij.Die fruiten we samen in een ruime soeppan in een scheutje olijfolie. Fruit op het laatst de fijngehakte knoflook mee. Hak de ongepelde garnalen in de keukenmachine grof. Voeg ze toe aan de gefruite groenten en laat ze acht tot tien minuten meebakken. Doe er dan paprikapoeder en tomatenpuree bij, roer dat door en giet de brandy erbij. Roer de bloem erdoorheen tot ze niet meer te zien is. Giet de bouillon erbij en voeg het bouquet garni toe.

Roer even door, zet het deksel op de pan en laat de soep 45 minuten zachtjes koken. Roer zo nu en dan over de bodem. Passeer de soep door een puntzeef en druk het residu goed aan, zodat al het vocht eruit is. Breng op smaak met peper en zout en bindt de soep licht met een allesbinder. Rooster plakken stokbrood in de oven. Doe er rouille op en leg in het midden van voorverwarmde borden of koppen. Giet de soep erlangs en strooi er fijngehakte peterselie over.

Voor de roergebakken steurgarnalen met knoflook deppen we eerst de garnalen droog. Ruime scheut olijfolie in de (wok)pan doen, enkele tenen knoflook pletten en in de olie rustig bakken zonder deze al te veel te laten kleuren. Steurgarnalen toevoegen en enkele minuten op een hoog vuur roerbakken. Serveren met knoflooksaus en rouille. Kommetje handwarm water met citroenschijfjes op tafel zetten om de vingers schoon te maken.

Ingrediënten

400 gram ongepelde garnalen

70 gram bloem

1 theelepel paprikapoeder

1 eetlepel tomatenpuree

1 grote ui

1 prei

2 stengels bleekselderij

1 teentje knoflook

1 borrelglas brandy

bouquet garni, (tijm, foelie, peterselie, laurier)

1,5 liter visbouillon (verse of van tabletten)

1 eetlepel fijngehakte peterselie

1 bakje kant-en-klare rouille

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.