schaapskuddes blij met vele lammetjes

De eerste lammetjes bij de twee schaapskuddes van Landschap Overijssel zijn geboren. “Er zijn al zo’n 80 lammetjes geboren en de komende weken verwacht ik er nog 150,” zegt Teun Heuver, schaapherder van de kudde op de Lemelerberg. “Het komt goed op gang. Ongeveer een derde krijgt een tweeling”, geeft Heuver aan. De schaapherders zijn erg tevreden over hoe het tot nu toe loopt.

Vorig jaar, toen blauwtong de kop op stak, was de verwachting niet zo positief. Het aantal ooien dat niet drachtig is geworden is beperkt gebleven en het aantal lammeren valt tot nu toe mee. Wel zijn er bij de kudde op de Lemelerberg drie lammetjes geboren met een handicap. Bij de kudde op het Wierdense Veld hebben vijf schapen vroegtijdig hun lam verworpen. Waarschijnlijk is dat te wijten aan blauwtong. “Pas na de lammerenperiode kunnen we de balans opmaken en aangeven wat het effect van blauwtong is geweest.”

Als het zo doorgaat komen er bij de kudde op de Lemelerberg ongeveer 230 lammeren bij. Schaapherders Teun Heuver, Anita Wichers (kudde Lemelerberg) en Maarten Willem Volkers (kudde Wierdense Veld) hebben de kraamhokken alweer enige tijd klaar staan. De beide schaapskuddes breiden in korte tijd uit van ruim 400 schapen naar zo’n 750 dieren. Op zaterdag 1 maart wordt weer een lammetjesdag gehouden. Dit keer bij de schaapskooi bij de Lemelerberg, Dalmsholterweg 3 in Giethmen. Het publiek is van 13.00 tot 16.00 uur welkom.

De schapen (Veluws heideschaap) en hun lammeren beheren voor Landschap Overijssel de Lemelerberg en het Wierdense Veld. Vanaf half april (afhankelijk van het weer) trekken de herders er weer dagelijks met de kuddes op uit om de heide in stand te houden. Het werken met schaapskuddes is mooi werk, maar ook arbeidsintensief en kostbaar. Daarom kunnen belangstellenden, door een schaap te adopteren, financieel bijdragen aan het onderhoud van de kudde.

Voor adoptie van één schaap betaal je 65 euro per jaar, voor twee schapen 124 euro en voor 181 euro kunnen drie schapen worden geadopteerd. Daarmee worden de kuddes gesteund en worden de adoptieouders twee keer per jaar uitgenodigd voor de lammerendag en voor het schaapscheren. Informatie over schaapadoptie bel Landschap Overijssel: 0529-401731.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.