sbs6 maakt reportage over wijk in raalte

Het populaire actualiteitenprogramma Hart van Nederland komt morgen filmen in Raalte. SBS6 maakt dan een korte reportage over een aan te leggen voetpad in de Langkamp. De gemeente wil het voetpad, dat tussen de Gaarden en de geluidswal van de N348 loopt, graag doortrekken tot achter de Maten langs. Opmerkelijk feit is dat die grond wel toebehoort aan de gemeente, maar dat de bewoners daar wel hun achtertuinen hebben liggen.

De bewoners van de Langkamp hebben zelf al meerdere keren aangegeven dat hun wijk toe is aan een grondige opknapbeurt. Daarop hebben de gemeente en woningcorporatie Salland Wonen besloten om in totaal bijna een miljoen euro te besteden ten behoeve van de leefbaarheid in die wijk. Naast het openbaar groen gaan bijvoorbeeld ook voetpaden en parkeerplaatsen op de schop.

Hoewel de toekomstige renovatie van de Langkamp door de bewoners wordt toegejuicht, is een grote groep het niet eens met het doortrekken van het bewuste voetpad. Op gepresenteerde plannen is te zien dat het voetpad dwars door de achtertuinen van de bewoners snijdt. De betreffende grond kan volgens de gemeente gewoon worden gebruikt, aangezien de grond feitelijk nog van de gemeente is.

Mevrouw Blankhorst, woonachtig op de Maten en woordvoerder van de groep bewoners, vertelt dat de buurt angstig is om haar privacy te verliezen. Het is namelijk wel zo dat de bewoners aanvankelijk een huur betaalden aan de gemeente, om de grond te onderhouden. Na enkele jaren huur betaald te hebben was dat blijkbaar niet meer nodig, en hebben zij de gemeentelijke grond bij hun tuinen aangetrokken. Daar is men nu zeer aan gehecht.

Indien de gemeente besluit het volledige plan voor renovatie van de Langkamp door te zetten, dan moeten de bewoners weer een deel van hun tuinen teruggeven. Die wordt dan weer voor gemeentelijke doeleinden gebruikt. Dan is het volgens Blankhorst gedaan met de rust en privacy, die de betreffende bewoners nu hebben. Middels een handtekeningenactie zijn de negatieve klanken inmiddels aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt.

De kwestie wordt nu dus uitgebreid belicht in Hart van Nederland, dat zich inmiddels heeft ontpopt als het actualiteitenprogramma voor met name regionaal nieuws. “Een week geleden wilden ze al een korte reportage maken, maar vanwege de uitzending van Peter R. de Vries in dat weekend ging het toen niet door”, vertelt Blankhorst desgevraagd. “Nu komen ze toch morgen tussen 12.00 en 14.00 uur filmen in Raalte”, vertelt ze opgelucht. “De gemeente zelf komt ook aan het woord.”

De reportage over de Langkamp wordt morgenavond al op de buis verwacht. Of SBS6 de kwestie al meeneemt in de vroege editie van het programma om 19.00 uur, is ons niet bekend. De late editie wordt om 22.30 uur uitgezonden en ’s nachts voor de late opblijvers constant herhaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.