ruilverkaveling voor meer koeien in de wei

Dertien boeren uit Luttenberg en Mariënheem hebben de ruil van ongeveer 45 hectare grond vastgelegd. Dat is het eerste concrete resultaat van het project ‘Kavels voor Koeien’ dat door LTO Noord afdeling Raalte is gestart. Het project wordt ondersteund door de provincie Overijssel en de gemeente Raalte en heeft als doel om via vrijwillige kavelruil tot grotere huiskavels te komen.

Uiteindelijk moet vrijwillige ruilverkaveling leiden tot meer koeien in de wei in Salland. Veel boeren zien in de te kleine huiskavels echter een probleem voor de toekomst. Een reden om kavels onderling te ruilen is vaak dat landbouwers zoveel mogelijk agrarische grond dicht rondom de huiskavel krijgt. Ook wordt het land over het algemeen op deze manier minder versnipperd, en zorgt het vaak voor minder landbouwverkeer in de regio.

Het project werd in 2005 door Gemeentebelangen aan het rollen gebracht middels een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Daarin werd gesteld dat door de schaalvergroting van de landbouwbedrijven, steeds meer agrarische bedrijven uit bedrijfseconomische overwegingen hun koeien op stal houden. Zowel voor het dierenwelzijn als voor het landschap vindt GB dat een ongewenste ontwikkeling.

Gemeentebelangen droeg met het voorstel voor kavelruil een concrete oplossing aan. Daardoor zouden weidekavels aaneen kunnen sluiten bij de opstallen en wordt ook de economische noodzaak om koeien op stal te houden teniet gedaan. Van zowel provinciale zijde als vanuit het college werd positief op de plannen gereageerd. Inmiddels zijn dus de eerste kavelruilen al tot stand gebracht. Afhankelijk van de bereidwilligheid van de eigenaren hoopt LTO dit jaar nog 60 hectare grond te kunnen ruilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.