praat de burger echt mee over kanaalzone

Commentaar – De kanaalzone in het centrum van Raalte zal de gemoederen nog wel even bezig blijven houden. De eerste drie plannen die gepresenteerd werden kregen het predikaat ‘om er op te schieten’, met de ondertitel ‘maar zo gaat het niet worden’. Ze waren bedoeld reacties los te weken, om daarmee verder te gaan. Vorige week werd een nieuw plan getoond. Geen drie, maar eentje. En weer kan Jan en alleman er het zijne van vinden, op weg naar visie drie. Dat plan gaat dan naar de raad, die er ook nog een keer iets van mag vinden.

Het is om hopeloos van te worden. Hoe kun je nou drie plannen presenteren die het toch niet gaan worden? Hoe kun je daar nou één nieuw plan uit destilleren dat het ook niet worden gaat? En hoe wil je verkopen dat dat derde plan op zijn merites beoordeeld wordt door de raad, waarbij de burger niet meer mee doet?

En het gekke is, het is allemaal bedacht om de burger optimaal bij de plannen te betrekken. Net als bij ‘Op weg naar 2020’. Goed bedoeld, maar óf mensen doen niet mee, óf mensen voelen zich bij voorbaat al beduveld. Dat heeft de Raalter politiek aan zijn kont hangen. Hoe je het doet, je doet het toch niet goed.

Kijk hoe anders dat in Olst-Wijhe gaat. In Olst hebben ze het halve centrum op de kop gegooid. Het overgrote deel van de bewoners was en is er blij mee. In Wijhe zijn laatst projectontwikkelaars opgeroepen voor liefst dertien projecten voor de komende jaren. Een wanklank gehoord?

Intussen knutselt Buro Oost tegen uurtarieven die vast boven de honderd euro liggen, verder aan planfase drie voor het kanaal. Misschien komt er nog wel weer ergens een brug bij. Of wordt Van den Berg Beton toch terug in de plannen meegenomen. Krijgt De Leeren Lampe meer ruimte dan ze ooit had durven dromen. Is het tegen dovemansoren gezegd dat Raalte appartement-moe is.

Nee, burgers serieus nemen doe je op een heel andere manier. Je laat ze écht meepraten en écht meedenken. Wil je een burgerij die je vertrouwt, dan begin je met vertrouwen hebben in de burgerij. Díe volgorde.

logo

In het commentaar geeft de redactie van Salland Centraal, iedere zondag om 11.30 uur, een visie op actuele zaken. We nodigen je uit te reageren op die visie, die overigens niet altijd redactiebreed unaniem wordt ondersteund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.