Home / archiefcentraal / oogstgave wordt goed besteed in sri lanka

oogstgave wordt goed besteed in sri lanka

De oogstgave van Stöppelhaene 2007 wordt ook dit jaar weer goed besteed. Afgelopen oktober werd bekend dat de opbrengst van de oogstgave nog nooit zo hoog was geweest. Het bedrag, dat volledig ten goede komt aan de vereniging Havonos, bereikte een recordhoogte van 31.600 euro. Dat bedrag is nog lang niet volledig besteed, maar de eerste tussenstand uit Sri Lanka laat al wel heel wat moois zien.

Havonos is opgericht na de tsunami, begin 2005, en richt zich specifiek op het noorden en oosten van Sri Lanka, omdat daar niet of nauwelijks hulp wordt geboden en het een vergeten gebied lijkt. In het gebied wonen overwegend Tamil-mensen, die door de regering niet als volwaardig worden gezien. De bewoners behoren mede daardoor tot de armsten van Sri Lanka. Havonos wil benadrukken dat de Tamils zeker niet verward moeten worden met de Tamil-Tijgers (LTTE). De Tamils zijn net als Singalezen gewone burgers van Sri Lanka, die in vrede en rust in hun land willen blijven leven en wonen, zonder oorlog of geweld.

Nu is ook de inmiddels al 25 jaar durende burgeroorlog in Sri Lanka weer volledig opgelaaid. Daardoor is onder andere goed te zien dat het belang van een organisatie als Havonos in arme gebieden niet te onderschatten is. De oogstgave wordt besteed om het gebied zelf te kunnen voorzien van inkomsten. Inmiddels zijn twee tractoren, ploegen en aanhangers aangeschaft. Havonos heeft twee projectdorpen geselecteerd, allebei krijgen ze een tractor met ploeg en aanhanger.

De bouw van de schuren waar de tractoren worden gehuisvest is ook in vergevorderd stadium. Wel zullen de waterpompen nog even op zich laten wachten. De moesson is op het moment nog in volle gang en daardoor is er een overvloed aan water. Voor de bouw en renovatie van de waterputten moet worden gewacht tot het einde van deze regenperiode, aangezien de grond te drassig is. Als laatste zal het zaai- en pootgoed worden afgehandeld.

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.