niet iedereen laat zich voor carnaval vangen

Carnaval is officieel gestart. Het feest der zotten zal voor een periode van vijf dagen aanhouden in Raalte, omgeving en ook ver daarbuiten. Het is de periode waarin cafés en kroegen te klein zijn voor massa’s bont verklede carnavalsvierders, en dat werkgevers op maandag en dinsdag telefoontjes van zieke medewerkers krijgen. Maar is iedereen wel zo gesteld op carnaval?

Iedereen weet dat carnaval een feest is van drank in de man en verstand in de kan, maar wat de oorsprong van het feest is kan bijna niemand vertellen. Aan ons de schone taak om even een kort stukje historie neer te pennen. Carnaval is oorspronkelijk het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan de huidige Aswoensdag, waarmee de vastentijd van veertig dagen aanvangt tot aan Pasen.

Van oudsher is carnaval echter juist een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was om zich te buiten te gaan voor de veertig dagen vasten, waarin men zich juist beperkt tot het minimaal noodzakelijke. De naam carnaval betekent letterlijk ‘vaarwel aan het vlees’, in het Latijn carne vale. Carnaval is een katholiek feest, maar waarschijnlijk bestaat het al veel langer dan de christelijke traditie.

Het heidense carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland onder de naam maslenitsa. Naar verluidt heeft de katholieke kerk het dan ook gemakkelijker gevonden om het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten, dan het helemaal uit te bannen. Toch wordt het hedendaagse carnaval voornamelijk in katholieke dorpen gevierd, waarbij het feest in Nederland pas echt uitbundig is beneden de rivieren. Carnaval wint boven de rivieren echter steeds meer aan populariteit.

Maar is het feest ook echt populair? Wie zijn oren goed openhoudt merkt dat het steeds meer een feest is van twee uitersten: poll Of het wordt goed gevierd, of het wordt helemaal niet gevierd. Hoe dat nou precies in Salland zit, vroegen wij ons af in de nieuwspoll van afgelopen week. En wat blijkt, het is inderdaad een feest van twee uitersten, waarbij er bovendien een mooie verdeeldheid te zien is. Van de bijna tweehonderd stemmers viert de helft carnaval in Salland, de andere helft viert het niet. Vier procent kiest ervoor om het feest te vieren in Brabant, beneden de rivieren dus.

Geheel terecht kregen wij overigens op de redactie te horen dat het échte carnaval in Nederland gevierd wordt in Limburg, en niet in Brabant dus. De oudste dorpscarnavalsvereniging, ‘de Baeker Pottentoate’, komt uit Zuid-Limburg en is gevestigd in Beek. In Limburg is ook de traditie ontstaan om speciale carnavalsliedjes op te nemen in het dialect. Op straat werden die vroeger al vaak in marstempo gespeeld, begeleid door accordeon en trompet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.