naar welke haven wil raalte zeilen

‘Als we niet weten naar welke haven we zeilen, dan is dus geen enkele wind de juiste.’ Dat is een letterlijk citaat uit het huidige bestuursakkoord van de gemeente Raalte. Maar GB-raadslid Wim de Hair wil nu wel eens weten naar welke haven Raalte eigenlijk wil zeilen.

De Hair, die onlangs een brief met vragen naar het college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd met betrekking tot de toekomst van het Raalter winkelhart, wil zijn visie graag nog even verduidelijken. Volgens het raadslid van Gemeentebelangen wordt er bij de ontwikkeling van Raalte, en dan met name het gebied spoorzone-oost en de kanaalzone, voorbijgegaan aan de toekomstige problematiek in het centrum. En dan in het bijzonder het gebied Molenhof – Schapenstraat – Klompenmakershof.

Met het oog op de geplande woningbouw in Raalte Noord loopt het genoemde gebied volgens De Hair binnen afzienbare tijd vast. “Het is dus van groot belang om daar bij de ontwikkeling van de spoorzone-oost en de kanaalzone rekening mee te houden. Wanneer we dit gebied in het centrum niet meenemen in de verdere planvorming, dan lopen we weer achter de feiten aan”, aldus Wim de Hair, die graag ‘de sprong over het kanaal’ maakt.

Met ‘de sprong over het kanaal’ doelt GB op de mogelijkheden voor ontwikkeling van detailhandel in de kanaalzone en specifiek aan de zuidelijke zijde van de Almelosestraat. “Dit gedeelte vanaf de Daggertsbrug tot het einde van de Almelosestraat is tevens de grens van het bedrijventerrein De Zegge, en daardoor ongeschikt voor woningbouw door de reeds aanwezige bedrijven.”

“Het is een gebied voor verdere ontwikkeling van detailhandel, met uitstekende mogelijkheden voor een combinatie van winkels/ bedrijven met niet-dagelijkse en dagelijkse artikelen. Als daarbij twee full-service supermarkten de kans krijgen door te groeien naar een toekomstgerichte omvang – in combinatie met een groot parkeerterrein met gratis parkeren – dan heeft de consument alles bij elkaar op loopafstand. Daarmee kan wel eens een enorme impuls gegeven worden aan de centrum-economie van Raalte”

Tot slot wil De Hair graag nog even de nadruk vestigen op de ‘Economische Beleidsvisie 2005-2020’. “Volgens oud-wethouder Jean Paul Gebben zouden in dit rapport de verdere plannen en visievorming voor de ontwikkeling van Raalte staan, maar deze bestaande evaluatienota is nog nooit aan de raad aangeboden”, aldus De Hair, die in april 2007 hier nog specifiek vragen over heeft gesteld aan het Raalter college.

Het GB-raadslid stelde destijds ook de vraag: Waarom er op voorhand nee is gezegd tegen de plannen van de supermarkten Albert Heijn en Aldi, om mogelijk te verhuizen naar het terrein van De Leeren Lampe? “Als motivering om deze plannen te blokkeren baseerde Gebben zich op een fragment uit de in 2001 opgestelde ‘Detailhandelstructuurvisie’ van het bureau Droogh – Trommelen – Broekhuis. Maar in die visie staat ook, dat het de voorkeur verdient om één van beide supermarkten te verplaatsen naar een locatie aan de noord- of zuidzijde van het centrum.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.