ministerie laat zich niet uit het maisveld slaan

De discussie over de mogelijke komst van een proefveld voor genetisch gemanipuleerde gewassen naar de gemeente Dalfsen is inmiddels wat gaan liggen, maar op de achtergrond wordt nog hard protest gevoerd tegen het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Dat bedrijf wil in Nederland op vijf plaatsen een experiment uitvoeren met genetisch gemanipuleerd maïs. Door een vormfout van het ministerie mag het proefveld in Dalfsen er echter op korte termijn nog niet komen.

De vergunningprocedure voor het proefveld voor genmaïs op de hoek van de Lageweg en Haarweg in de gemeente Dalfsen is foutief aangevraagd door het ministerie van VROM. In de ontwerpbeschikking werd de locatie gesitueerd in de gemeente ‘Raalte in de buurt van Heino’, maar dat blijkt in Dalfsen te liggen. Het ministerie gaf daarop te kennen dat het nog niet zeker weet of er dan helemaal geen veld komt. Daarover is men nog in beraad.

De hele affaire rond de komst van gentech naar Salland was voor ons de reden om er nog maar eens een nieuwspoll aan te wijden. Het kan namelijk zomaar zijn dat het ministerie van VROM het wel goed vindt op deze manier, en dat het zich alleen nog maar richt op de vier overgebleven plaatsen elders in het land. In Salland stuiten de plannen namelijk sowieso op grote bezwaren, onder bevolking en biologische boeren.

In onze nieuwspoll, die twee weken op de voorpagina heeft gestaan, stelden wij dat het ministerie door pollde vele bezwaren is afgehaakt met de plannen voor genmaïs in Salland. De vormfout in de vergunningsaanvraag moet het ministerie al helemaal hebben doen besluiten om het in Salland te laten voor wat het is. De meningen daarover lijken echter verdeeld. Slechts 94 personen brachten de afgelopen periode een stem uit op onze stelling, met een opvallende uitslag als resultaat. Exact vijftig procent stemde op eens, terwijl de andere helft logischerwijs afstemde op oneens.

Dan mag de discussie over genmaïs wel weer wat zijn gaan liggen, de komst van Monsanto naar Salland mag dus nog lang niet uitgesloten worden.

Door Groep Bos is gisteren wel weer extra druk uitgeoefend op het ministerie. Initiatiefneemster Miep Bos heeft namelijk een petitie, getekend door 302 belanghebbenden, gestuurd naar de vaste kamercommissies van het ministerie van VROM en het LNV. De petitie is gericht tegen de vergunningen, die verleend zijn voor proefvelden voor gentech in heel Nederland, ook in Salland. Ook heeft een groot aantal stichtingen, waaronder Greenpeace, dit keer zelf een bezwaarschrift richting VROM geschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.