minister ter horst slaat de plank finaal mis

Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) slaat de plank finaal mis. Dat vindt SP-fractievoorzitter Tiny Kox. Op verzoek van Kox vindt er op 26 februari een debat in de Eerste Kamer plaats, waarin Ter Horst zich moet verantwoorden voor haar uitlating dat vermeende stemdwang bij de SP bij Eerste Kamerverkiezingen in strijd is met de grondwet.

Raaltenaar Willy Lourenssen – de fractievoorzitter van de SP in de provincie Overijssel – laat desgevraagd weten dat hij zich geheel kan vinden in de SP-reactie. Kox wil de minister interpelleren over het al dan niet in strijd met de grondwet handelen door politieke partijen, als zij hun leden van Provinciale Staten oproepen om bij verkiezingen van de Eerste Kamer de door partijen vastgestelde lijstvolgorde te respecteren.

Bij de afgelopen verkiezingen voor de Eerste Kamer riepen CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks – op eigen wijze – door middel van geschreven en gesproken instructies, schriftelijke verklaringen, bepalingen in huishoudelijke reglementen en anderszins, hun vertegenwoordigers in Provinciale Staten op de door de partij vastgestelde lijstvolgorde te respecteren.

SP’er Tiny Kox: “Indien de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en met haar de regering, van mening is dat zulks in strijd met de grondwet is, dan is er sprake van een ernstig verschil van mening tussen regering en een aantal in de Eerste en Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen over de interpretatie van de grondwet. Het lijkt de fractie van de SP zaak snel duidelijkheid over deze kwestie te krijgen.”

Volgens de SP slaat de minister met haar opvatting de plank finaal mis. “Daarnaast gaat Ter Horst er aan voorbij dat andere partijen vergelijkbare regels hanteren. Ze richt – alweer – haar pijlen alleen op de SP. Dat is wel erg selectief kritiek leveren”, aldus Kox: “Als de minister eerlijk is zegt ze dat zowat de hele Eerste Kamer tegen de grondwet in handelt. Lijkt me sterk!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.