luttenbergse gitaren op groots oerol festival

Tijdens het Oerol Festival klinken komende zomer Luttenbergse gitaren. Arjan Pronk is met The Horse Company uitgenodigd om op 13 juni op te treden in ‘De Rustende Jager’ op Terschelling. Daar wordt jaarlijks een van de grootste gratis evenementen van het land georganiseerd. Initiatiefnemer Joop Mulder kreeg vorig jaar nog de lifetime Achievement Award uitgereikt. Om op Oerol te mogen spelen is dan ook lang niet voor iedereen weggelegd.

The Horse Company bestaat uit ex-leden van Afterdust, 16 Down, Prodigal Sons en Creek. De bandleden komen allen uit Salland. Naast basgitarist Arjan Pronk uit Luttenberg bestaat de band uit de broers Arjen en Vincent Hilberdink (beiden zang en gitaar) en Jeroen Hobert op de drums. De verschillende muzikale invloeden zijn zeer uitgebreid, maar je kan de band het beste omschrijven als een mix tussen verschillende Amerikaanse rootsy alternatieve rockbands.

Het is eigenlijk een genre waarin de concurrentie op het moment moordend is, maar dankzij een serie aanstekelijke popliedjes en een fraai evenwicht tussen rootsrock en alternatieve gitaarmuziek, kan The Horse Company deze concurrentie met speels gemak aan. Vorig voorjaar bracht de nog jonge band (2004) haar eerste debuutalbum uit en die werd goed ontvangen door critici. Er werd zelfs gesproken van een zeer aansprekende plaat van eigen bodem, die met een beetje geluk wel eens hoge ogen kon gaan gooien in, en ook zeker buiten, Nederland.

Dat de Sallanders muziek spelen die sterk doet denken aan de jaren zeventig, wil niet zeggen dat de muziek ouderwets is. De groep speelt wél die sfeervolle countryrock, die toen zo populair was. Met af en toe fraaie dubbelzang van de broers Hilberdink en duellerende gitaarsolo’s. Maar ouderwets? Nee, daarvoor heeft de muziek teveel invloeden vanuit de punk, grunge en zelfs new wave. Een prettig landerig voortkabbelend countrynummer wordt moeiteloos afgewisseld met een onstuimig rocknummer.

Dat het concept van Pronk en de zijnen aanslaat bij het publiek is dan ook niet verrassend te noemen. En nu gaat de band dus ook doorbreken bij de organisatoren van de grotere festivals. Want wie heeft mogen spelen op het Oerol Festival op Terschelling, die mag er wezen. Vanaf komende zomer hoort The Horse Company er ook helemaal bij, in ieder geval voor de vaste groep van 50.000 toeschouwers die het festival ieder jaar bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.