lto baas haalt boeren uit verdomhoekje

Nederland kan trots zijn op zijn boeren en tuinders, vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. “Maar het debat gaat over dierenwelzijn en megastallen. Het zou moeten gaan over hoe we de wereld te eten geven.” De geboren Heinoër wil de boeren uit het verdomhoekje halen.

Het debat gaat over megastallen en dierenwelzijn. Maar de boer in Nederland verdient beter. “Nergens ter wereld wordt met zoveel kennis en inventiviteit geboerd als in Nederland”, zegt hij vandaag in Trouw. “Waar komt het beste pootgoed vandaan? Waar het mooiste uitgangsmateriaal voor bomen en planten? Welk land heeft wereldfaam om zijn veehouderij? Precies: Nederland.”

De Nederlander zou boeren en tuinders in z’n hart moeten sluiten, vindt Albert Jan Maat. “Als kraamkamer voor de wereld.” Alleen een innovatieve landbouw met duurzaamheid als grote missie kan een antwoord geven op de wereldwijd groeiende behoefte aan voedsel, vindt hij. En daar moesten de beleidsmakers maar eens rekening mee houden. Te beginnen met afschaffen van de regel dat iedere nieuwe weg met natuur gecompenseerd moet worden. Want die was landbouwgrond. Die nieuwe natuur ook weer.”

Kansen liggen er volgens Maat in verbreding als boerengolf en minicampings. Maar ook in kwaliteitsverbetering van het product. “We hebben binnen een halve dag rijden 450 miljoen klanten in Europa. Die willen diervriendelijk geproduceerd vlees van een betrouwbare kwaliteit.”

Zo’n actie als van Logsweg.nl vindt Albert Jan Maat maar niks. “Allemaal bangmakerij. Het milieubeleid voorkomt onbegrensde groei. Bovendien: Wat is een megastal? Echt niet die 15.000 tot 20.000 koeien onder één dak, waarvoor in de VS plannen worden gemaakt. Waar in de wereld megabedrijven ontstaan, is dat ver van stedelijke gebieden. Logisch! Niet bij New York, maar in de Midwest. Zulke gebieden hebben we toch helemaal niet in ons land?”

De vraag is zelfs of die grote stallen uit kunnen: “Schaalvergroting geeft niet automatisch betere rendementen.” En tot slot nog deze quote van Maat: “Onze agenda is niet gericht op incidenten, op zwartmakerij, maar op optimisme.” Het hele verhaal in Trouw lees je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.