kritiek op genmais neemt alleen maar toe

Het Amerikaanse bedrijf Monsanto blijkt zich in het verleden goed te hebben misdragen in haar bedrijfsvoering, zo tipt SP-raadslid Willy Lourenssen ons. Begin 2005 werd het bedrijf beboet omdat de multinational een ambtenaar van het Indonesische ministerie van landbouw heeft omgekocht. Tussen 1997 en 2002 zou er verscheidene keren een flink bedrag ‘onder de tafel’ betaald zijn.

Monsanto werd vervolgd omdat het in 2002 de topambtenaar 50.000 dollar bood voor het tegenhouden van een studie naar ecologische effecten van genetisch gemanipuleerde katoen. De fabrikant wilde deze katoen in Indonesië introduceren. Ondanks dat de topambtenaar het smeergeld wel aannam, bracht hij het rapport naar buiten. Monsanto moest uiteindelijk een boete van 1,5 miljoen dollar betalen.

In Nederland is Monsanto vooral in opspraak geraakt vanwege plannen om op diverse plaatsen te experimenteren met genetisch gemanipuleerde maïs. Het ministerie van VROM heeft inmiddels toestemming verleend aan de multinational om een veld met genmaïs aan te leggen in Heino. Die beslissing stuit echter op veel weerstand in de regio.

Zelf vroegen wij ons in een eerder gepubliceerd artikel al eens af of Monsanto wel zo’n leuk bedrijf is. Raaltenaar Hans de Kort beklaagde zich al officieel bij het ministerie tegen de komst van het genetische proefveld, terwijl ook biologisch landbouwer Jan Overesch zich al meerdere malen via deze website uitsprak tegen het Amerikaanse bedrijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.