johan elders 105 jaar oud en nog altijd fit

Johan Elders, woonachtig in woonzorgcentrum Swaenewoerd in Raalte, is vandaag liefst 105 jaar oud geworden. Hij vierde dat vanochtend al uitgebreid met alle bewoners en zijn familie. Ook loco-burgemeester Ben Haarman vereerde hem met een bezoek. Verder kwam Prins Carnaval nog even langs.

Johan Elders werd op 4 februari 1903 geboren als zoon van een smid in Heeten. In 1934 trouwde hij met Diene Schoot. Elders was één van de eerste ondernemers in Mariënheem. Hij begon namelijk een smederij, met daarbij een winkeltje in galanterieën en ijzerwaren. Later kwamen daar fietsen en grasmaaiers bij. Als smid werkte Elders veel met de blaasbalg om een goed vuur te stoken, zodat hij hoepels om tonnen kon leggen en paarden kon beslaan.

Annie Kruiper-de Haan werd als heel jong meisje in het gezin van haar oom en tante opgenomen, nadat haar eigen moeder was overleden. Zij vertelt dat haar pleegvader heel veel smidswerk in Mariënheem heeft gedaan. Zo smeedde hij het hekwerk voor het doopvont in de kerk en het ijzerwerk voor de Sint Antoniusschool. Annie nam met haar man de winkel van haar pleegouders over en het werd een ‘rijwielbedrijf’. Inmiddels is de zaak in handen van haar zoon, Marcel Kruiper. De fietsenzaak is nu te vinden aan de Aakstraat in Raalte en verkoopt zoals bekend nog steeds fietsen, bromfietsen en tuinmachines.

Samen met zijn vrouw woonde Elders eerst in de Keizerskamp en later in woonvoorziening De Veenhorst in Mariënheem. Elders was net 90 jaar toen zijn vrouw overleed. Vanaf 2006 woont hij in woonzorgcentrum Swaenewoerd in Raalte. Elders is gezond en volgens begeleidster Ineke Elsman een ‘echte genieter’. Hij fietst elke dag op de hometrainer een flink aantal kilometers. Hij is voor van alles in en doet dan ook aan allerlei activiteiten mee, maar toch wel het liefst aan een potje kaarten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.