installatie van orgel in kruisverheffing gestart

Wie in de komende dagen de basiliek van de H. Kruisverheffing binnenkomt, vindt zijn of haar weg gedeeltelijk versperd door een met bouwhekken afgezette grote bouwkraan. Een duidelijk teken dat de werkzaamheden voor de installatie van het Adema-orgel zijn begonnen.

Boven op het koor, achterin de kerk, zijn de activiteiten al in volle gang. Nadat het nodige timmerwerk inmiddels is verricht, is de installateur druk in de weer met het in orde maken van de elektra. De motoren die het orgel van lucht moeten voorzien, moeten van stroom worden voorzien. Maar ook voor het verlichten van ’t fraaie gebrandschilderde raam, boven de ingang, moeten voorzieningen worden getroffen.

Er worden verder TL-lampen aangebracht die van binnenuit het raam verlichten, zodat het buiten goed zichtbaar is. “We hebben uitgetest wat het beste effect geeft. Op grond daarvan is gekozen voor TL-lampen”, aldus Tobi Ellenbroek, die de klus mag klaren. De bouwlift kan maximaal 400 kilo hijsen. “Er moet nog een keer een zwaardere lift komen”, aldus Jan Roesink die in de kerk druk in de weer is. “De speeltafel van het orgel weegt 600 kilo”, weet hij te vertellen.

Een aantal onderdelen van het orgel is al aangevoerd. Die staan in het portaal van de basiliek te wachten om opgehesen te worden. Daar wordt niet alleen de bouwlift voor gebruikt. Nee, er komt ook nog eens een takelinstallatie aan te pas, die hoger in de toren wordt gehangen. Boven het koor bevindt zich een groot luik waar de kabels van de takel doorheen kunnen. Er komt nog veel meer materiaal vanuit de werkplaats van orgelbouwer Kaat en Tijhuis in Kampen naar Raalte. “Wat hier nu staat , is nog geen tien procent van het volledige orgel”, zo vertelt Roesink.

Voordat het orgel kan spelen moet er nog veel werk worden verzet. Het project is echter nog goed op schema en rond Pasen zal het orgel waarschijnlijk voor het eerst gebruikt kunnen worden. Daarvoor zal het ook al regelmatig te horen zijn als het instrument gestemd wordt. Dat neemt ook ettelijke dagen in beslag. Intussen gaat in de kerk alles gewoon door. Hulpkoster Hein Veldkamp is druk in de weer om alle banken stofvrij te maken: “Vrijdag is er een begrafenis en je kunt de mensen toch niet in de stof laten zitten”, aldus Veldkamp.

Terwijl de werkzaamheden in volle gang zijn, gaat de verkoop van basiliek-wijn en cd’s gewoon door. Beide producten zijn bij het parochiesecretariaat nog verkrijgbaar. Een doos met zes flessen wijn (40 euro) bestellen kan ook. Die wordt dan thuis bezorgd. Het bestel-adres is: kruisverheffing@katholieksalland.nl. Op de site van de basiliek (staging2.kruisverheffingraalte.nl) is nog meer nieuws over de bouw van het orgel te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.