groep 8 is volledig in de ban van de citotoets

Het is een spannende week voor leerlingen van groep 8. Deze week wordt namelijk de Citotoets afgenomen, een soort van groot proefwerk die leerlingen afleggen zodat ouders en school een beeld krijgen wat het best passende vervolgonderwijs is. Voor de kinderen is het spannend om deze toets, die in totaal over drie dagen wordt afgenomen, te maken. Ga je volgend jaar naar de Havo of naar het Vmbo? Dat brengt toch spanning met zich mee.

Wat veel kinderen echter niet weten is dat de Citotoets lang niet allesbepalend is. Als je een slechte score voor deze toets haalt kan je alsnog nog wel naar de Havo gaan. Leraren krijgen door de score van de toets alleen extra inzicht in bepaalde zaken zoals omgaan met druk. Maar stiekem weten docent en leerling al veel meer van elkaar dan dat in een score van een groot proefwerk is uit te drukken. Vaak is de uitslag dan ook alleen een bevestiging van wat de leraar al weet.

Toch blijft het voor de leerlingen vaak een spannende periode. In de aanloop naar de toets wordt er veelvuldig geoefend met opdrachten en sommen van vorig jaar, tijdens de driedaagse toets is het muisstil op school en na afloop is het dagen strepen tot de uitslag op de deurmat valt. Meer dan 150.000 leerlingen zijn deze week in de ban van de Citotoets, die eigenlijk officieel de Eindtoets Basisonderwijs heet. De uitslag wordt in de week van 3 maart verwacht.

De Citotoets bestaat uit tweehonderd meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. Bijna negentig procent van alle deelnemende scholen maakt ook het facultatieve deel wereldoriëntatie, dat uit negentig extra opgaven bestaat. De toets is lang niet voor iedereen een makkie, voor sommigen is het zelfs te moeilijk. Speciaal voor ouders, broers en zussen van de deelnemers heeft Cito twee toetsen online gezet. Hoeveel had jij er goed…?

Vandaag hebben de kinderen een toets gemaakt over taal (zoals spelling en tekstbegrip) en rekenen. Morgen volgen er vragen over studievaardigheden (informatiebronnen en kaartlezen) en ook weer rekenen. Op de laatste ochtend, donderdag 14 februari, is er dan nog een boekje met vragen over taal (woordenschat en begrijpend lezen) en de laatste rekensommen. Wereldoriëntatie wordt ieder laatste half uur van de ochtend getoetst. Globaal gaat het dan over natuuronderwijs, aardrijkskunde en geschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.