gierzwaluwen nestelen zich weer in raalte

Hein Kogelman en Jan van Dam, twee leden van IVN Raalte, zijn op zoek naar woningbouwers en aannemers die bereid zijn om met slechts kleine aanpassingen een kolonie van zo’n vijftig gierzwaluwen aan meer nestgelegenheid te helpen in Raalte en omgeving.

De kolonie gierzwaluwen brengt – sinds een jaar of drie terug – jaarlijks een lang bezoek aan Raalte. Kogelman en Van Dam volgen de bijzondere vogels op de voet en verwachten dat de gierzwaluwen rond Koninginnedag weer in Raalte arriveren, na een continue vlucht vanuit hun winterverblijf in Zuid-Afrika. “De indruk bestaat dat de vogels op meerdere locaties in Raalte en omgeving gaan broeden, mits er voldoende nestgelegenheid voor handen is”, aldus de twee IVN-leden.

“Gierzwaluwen, de wetenschappelijke naam is Apus-Apus, zijn opvallende vogels die met een duizelingwekkende snelheid door het luchtruim jagen als ware luchtacrobaten. Opvallend zijn de sikkelvormige vleugels en hun krijsend srie-srie geluid. Ze komen steevast terug op de plaats waar ze zijn geboren of eerder hebben gebroed. Het verblijf in Nederland waar ze hun jongen groot brengen duurt ongeveer honderd dagen.”

“Onder dakpannen en kleine holtes – zoals die van steigerpalen die open zijn gebleven – nestelen ze zich. De vogels veroorzaken geen enkele overlast en zijn graag geziene gasten. Hoe beter de weersomstandigheden, hoe meer eieren ze leggen. Variërend van één tot vier. De paartijd is in de eerste helft van mei en na ongeveer twintig dagen worden de jongen geboren. De jongen blijven ongeveer 42 dagen in het nest, alvorens ze uitvliegen. Daarvoor is een vrije val nodig van zo’n drie meter.”

“Gierzwaluwen zijn verder zeer plaatstrouw en erg kwetsbaar bij renovatie en veranderingen in hun broedplaats. Maar veel nesten verdwijnen vaak door herstelwerkzaamheden. Het is echter goed mogelijk door middel van speciale nestkasten of speciale pannen, om de gierzwaluwen te redden. Op veel plaatsen in Nederland zijn vrijwilligers, vogelgroepen en particulieren actief met bescherming van deze bijzondere vogels.”

“Misschien zijn er in onze gemeente Raalte ook woningbouwers en aannemers bereid om met slechts kleine aanpassingen deze mooie en zeer bijzondere vogel aan meer nestgelegenheid te helpen”, aldus de twee IVN-leden. Voor meer informatie kun je per mail terecht bij Jan van Dam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.