gentech naar dalfsen in plaats van raalte

Het inmiddels behoorlijk controversiële proefveld voor genetisch gemanipuleerd maïs in de buurt van Raalte komt helemaal niet in de gemeente Raalte te liggen, zo meldt de Stentor vandaag. Het aan te leggen veld tussen Heino en Lemelerveld ligt namelijk in de gemeente Dalfsen. Tot nu toe werd aangenomen dat het proefveld in Raalte zou komen te liggen, aangezien het ministerie van VROM ook met die informatie naar buiten is getreden.

In Raalte is enorme ophef ontstaan over de mogelijke komst van gentech, maar het college weigerde tot op heden een standpunt in te nemen. Nu blijkt dat het proefveld eigenlijk komt te liggen in Dalfsen, hoeft dat ook niet meer. Ook de raadsvergadering van afgelopen donderdag, waar uitvoerig is gesproken over de komst van genmaïs naar Raalte, lijkt nu voor een deel voor niets te zijn geweest. Wel heeft deze vergadering nieuwe standpunten aan het licht gebracht.

De eigenaar van het perceel dat bestemd is voor de genproeven verwacht weinig problemen. Hoewel hij zelf wel in de gemeente Raalte woont, ligt het betreffende stuk grond binnen de grenzen van de gemeente Dalfsen. Het proefveld komt in de hoek van de Lageweg en de Haarweg. Daar wordt nu alleen gangbare maïs verbouwd. “In de naaste omgeving werd toch al geen biologische maïs verbouwd, want die boeren zijn bang voor kruisbestuiving met gangbare maïs”, zegt de grondeigenaar in de Stentor.

Biologische landbouwers vinden dat ‘gentech’ afbraak doet aan een eerlijke markt. Maar ook steeds meer ‘normale’ boeren zijn volgens ecologisch boer Jan Overesch tegen. “De heelheid van de planten wordt sterk aangetast wanneer men genen inbouwt. Het is altijd maar de vraag waar dat precies terecht komt en wat de effecten zijn”, vertelde Overesch ons onlangs. De biologische landbouw maakt zich zorgen en probeert de komst van ‘gentech’ dan ook tegen te gaan.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.