functie fractievoorzitter sp kwam wettig vrij

Willy Lourenssen, SP-raadslid in Raalte, zit als fractievoorzitter van zijn partij in de provincie op een plek die op een wettelijke manier is vrijgekomen. Daar moest een discussie in de Eerste Kamer voor aan te pas komen met minister Ter Horst.

Want hoe zat het ook al weer precies? SP’er Yildirim werd met voorkeursstemmen gekozen in de Eerste Kamer door leden van Provinciale Staten. Maar binnen de Socialistische Partij hadden ze juist afgesproken dat die functie naar een ander zou gaan. Hier en daar hield niet iedereen zich aan die afspraak, waardoor Yildirim tocht de meeste stemmen kreeg.

De partij weigerde hem de functie van kamerlid te geven. Yildirim weigerde op zijn beurt die functie in te leveren. En zo had je de poppen aan het dansen. Yildirim is uit de partij gezet, maar hij bleef wel in de Eerste Kamer werkzaam. In de Provincie nam Willy Lourenssen zijn plaats in.

Minister Ter Horst zei gisteren in de Eerste Kamer dat de SP niet in strijd met de grondwet handelt. Het is nog altijd zo dat de grondwet voorschrijft dat volksvertegenwoordigers in alle vrijheid moeten kunnen stemmen. Maar het is hier ook zo dat politieke partijen, omdat ze een vereniging zijn, intern afspraken mogen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.