drie extra umts antennes op de watertoren

De rechtbank in Zwolle ziet geen reden waarom Ericsson Network Services niet drie extra antennes mag plaatsen op de watertoren aan de Korenstraat in Raalte. Per mei 2007 is aan Ericsson Network Services, die de antennes namens telecomaanbieder Vodafone wil plaatsen, toestemming verleend door de gemeente Raalte om de antennes te plaatsen. Dat staat vastgelegd in een zogenaamde monumentenvergunning.

De Vereniging Behoud Watertoren Raalte is na dat besluit echter in beroep gegaan tegen de verleende vergunning. Zij stelt dat de vergunning niet redelijk is, aangezien het de watertoren als monument schaadt en de antennes bovendien zorgen voor gezondheidsrisico’s als gevolg van umts-straling. De gemeente Raalte vindt juist dat het plaatsen van drie extra antennes aan de watertoren niet leidt tot onaanvaardbare aantasting van de monumentale waarde.

Die monumentale waarde blijkt nu het belangrijkste criterium te zijn in het besluit van de Zwolse rechtbank. Volgens de rechtbank en de gemeente Raalte wordt de kwaliteit van het monument niet onherstelbaar aangetast en komt het voortbestaan van de toren al helemaal niet in het geding. Ook de welstandscommissie die besluit over het uiterlijk van de gebouwen in Raalte komt tot diezelfde conclusie.

Dat de antennes leiden tot een verhoogd gezondheidsrisico is volgens de rechtbank niet voldoende beargumenteerd door de Vereniging Behoud Watertoren Raalte, dat overigens in dezelfde samenstelling ook opereert onder de naam Raalte Tegen Straling. De gemeente wordt in het gelijkgesteld en heeft de vergunning volledig terecht afgegeven. De watertoren krijgt dus drie extra antennes, waarvan de bedrading wel aan de binnenkant van de toren moet lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.