brommers allemaal van het fietspad af

Dat een vrachtwagen veel fijnstof de wereld in helpt, dat wisten we. Maar dat een brommer dat ook doet? Ja, het stinkt als zo’n ding voorbij komt lawaaien. Maar op de fiets adem je dan ook gelijk nog eens dubbel zoveel smerige lucht in als wanneer een gemiddelde auto passeert.

De Fietersbond heeft het onderzocht. Het onderzoek richtte zich uiteindelijk wel op de uitstoot, maar werd gemeten vanuit het perspectief van een fietser. Hoeveel kankerverwekkende fijnstof ademt die in bij het passeren van een auto, een vrachtauto of een brommer. De brommer won. Of verloor eigenlijk.

Alle brommers zijn ‘ultrafijnstofkanonnen’ vindt de Fietsersbond. Omdat er niet zo heel veel van zijn, doen ze niet mee in de discussie. Of eigenlijk ‘deden’. Want milieuminister Cramer heeft de eerste vragen al op de achterbank van haar milieuvriendelijke auto liggen. Insteek: Brommers van alle fietspaden mijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.