zo snel mogelijk rookverbod in sportkantines

We zitten in het jaar dat de landelijke politiek streng gaat toezien op het drankgebruik onder jongeren en het rookverbod in horeca. Het is namelijk al weer 2008 en dat betekent dat er per 1 juli niet meer in openbare ruimtes gerookt mag worden. Daaronder vallen discotheken, kroegen, bowlingzalen en sportkantines. Met name die laatste categorie doet menig wenkbrauw fronsen, want roken en sporten gaat toch eigenlijk helemaal niet samen?

“Rokers, drinkers en een beetje dikke mensen, dat zijn toch de gezelligste mensen”, sprak Harold Oosterlaar afgelopen zomer. “Eigenlijk wil je die mensen maar wat graag in je café hebben. En mensen die naar het café gaan, doen dat als vrijetijdsbesteding. Daar kies je voor. Daar hoort een pilsje bij. Maar daar hoort ook een sigaretje bij. En om alles nu in een keer te verbieden? Dat is wel heel rigoureus.”

Maar hoort dat pilsje en sigaretje er ook bij wanneer je net een sportwedstrijd hebt afgewerkt? De politiek scheert een kroeg en sportkantine over een kam. Stiekem zijn we het bij Salland Centraal niet helemaal eens met de plannen die minister Ab Klink heeft ontvouwen. Een rookverbod per 1 juli is natuurlijk prima, maar kan dat verbod niet al iets eerder van kracht worden in sportkantines? Bijvoorbeeld nog met terugwerkende kracht per 1 januari.

Blijkbaar zijn we niet de enige die er zo over denken. In onze laatste nieuwspoll stelden we namelijk dat sportkantines pollper direct het verbod moeten invoeren. Gelukkig wordt die stelling breed gedragen onder onze bezoekers. De afgelopen week brachten 158 mensen hun stem uit. Maar liefst 72 procent daarvan vindt rokerige sportkantines ook niet kunnen. De overige 28 procent is van mening dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen een sportkantine, een discotheek of het café. Gewoon per 1 juli het rookverbod overal invoeren, dat werkt vast het makkelijkste…

Tot die tijd mag er dus nog altijd gerookt worden in openbare ruimtes. Inmiddels zien we al wel steeds vaker de elektrische sigaret opdoemen, beter bekend als de SuperSmoker. Ook dit apparaatje blijkt echter niet helemaal onomstreden. Minister Klink wil van de elektrische peuk een officieel geneesmiddel maken, aangezien er geen tabak maar alleen nicotine wordt ingeademd. Daarvoor moet de peuk echter wel aan bepaalde eisen voldoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.