weinig debat over bewonen vakantiehuisjes

De debatavond die de SP afdeling Raalte gisteravond in café De Veldhoek in Heino op touw had gezet, had meer het karakter van een voorlichtingsavond dan een debatavond. Want tegenstanders van legalisering van permanente bewoning (op een enkeling na) ontbraken op de drukbezochte avond. “We moeten legalisering op lokaal niveau voor elkaar zien te boksen en de partijen op één lijn zien te krijgen”, was één van de belangrijkste boodschappen.

De gemeente Raalte heeft besloten om scherp te gaan toezien op permanente bewoning van recreatiewoningen. Vele verontruste reacties op de handhaving waren voor de SP aanleiding om de avond te organiseren. Hans van Leeuwen (SP-kamerlid), Frans Franken (voorzitter van de Belangenvereniging Vrij Wonen), Willy Lourenssen (SP-fractievoorzitter) en Henk Rietberg (eigenaar van recreatiewoning) waren de panelleden, die een inleidend woord spraken en vragen van het publiek beantwoordden.

Gespreksleider Wim van Santbrink gaf allereerst het woord aan beeldend kunstenaar Gijs Dragt, die al jaren een bungalow op de Stoevinghe bewoont en min of meer dus ‘deskundige’ is. Macht, regels, normen en waarden waren de voornaamste kernwoorden in zijn betoog, waarin hij vooral blijk gaf van zijn grote ongenoegen ten opzichte van de handelswijze van de gemeente(n) waar hij mee te maken heeft gehad.

En zo kwam het onbegrip ter sprake: “Wie wordt er nu eigenlijk benadeeld door permanente bewoning? Ze zijn er toch niet mee geholpen als we er allemaal noodgedwongen twee woningen op na gaan houden?” Er werd in De Veldhoek onder andere over de ‘rechtsongelijkheid’ (Stoevinghe) gesproken, waar een einde aan moet komen. Maar ook over de onzekerheid en angst voor het handhaven van de gemeente. Zo trok één van de aanwezigen de vergelijking met uitgeprocedeerde asielzoekers en stelde: “Die zijn nog beter af dan wij!”

Rietberg: “De gemeente beseft niet wat handhaving inhoudt. Ik heb het (elders) meegemaakt, daar was de gemeente nog erger dan de staatsie. Handhaving is namelijk niet alleen water naar de zee dragen, maar ook nog eens geld over de balk gooien.” Lourenssen liet weten dat hij zelfs wist dat er mensen waren die zo angstig waren, dat ze niet eens naar de debatavond durfden te komen. Ook praktische zaken passeerden de revue. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bouw van schuurtjes en andere regelgeving?

Ten aanzien van de oplossingen werd gesteld dat één en ander in het licht van het bestemmingsplan buitengebied (dat eraan zit te komen) bekeken zou kunnen worden. Zo zouden de ongelijke gedoogsituaties gelijk kunnen worden getrokken. Maar er zou vooral geprobeerd moeten worden om de gemeenteraad mee te krijgen. Politieke druk uitoefenen dus. Maar hoe kun je dertien raadsleden verleiden? “Door ze een recreatiewoning cadeau te doen”, klonk het lachend uit de zaal. Henk Rietberg adviseerde de bewoners in kwestie een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

De aanwezige raadsleden (naast SP, waren dit PvdA, VVD, GB) luisterden aandachtig naar de argumenten. Lourenssen sprak na afloop de hoop uit dat bewoners met voorstellen zullen komen, hij wil rechtsgelijkheid. “De mensen moeten zonder angst prettig kunnen wonen. Laat vanavond een begin zijn!” Gespreksleider van Santbrink besloot met de mededeling dat er wellicht nog een politiek vervolgdebat gepland gaat worden met zowel voor- als tegenstanders van het gevoerde beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.